Her şeyi bırakıp gitmek mi istiyorsunuz?

‘Kurumsal hayatı terk edip bir kafe açsam’, ‘Her şeyi geride bırakıp başka ülkeye taşınsam’ gibi hayalleriniz mi var? Yanlış yoldasınız. 6 mikro değişimin sırrı bu yazıda…

Haberler 09.08.2016 - 14:26 Son Güncelleme : 09.08.2016 - 14:27

  • 1

    Değişimin sırrı

    ‘Kurumsal hayatı terk edip bir kafe açsam’, ‘Her şeyi geride bırakıp başka ülkeye taşınsam’ gibi hayalleriniz mi var? Yanlış yoldasınız. Glamour 6 mikro değişimin sırrını bu yazıda hazırladı.

    Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma kalıcı değişim için en iyi yolun “mikro-eylemler” olduğunu gösteriyor. Pardon, mikro ne? “The Book of YOU” kitabının yazarlarından Nelli Lahteenmaki mikro-eylemleri “Neredeyse o an yapabileceğimiz kadar basit ve küçük bir aktivite” diye açıklıyor. “Bu küçük başarılar beyinde yeni nörolojik bağlantılar kurulmasını sağlıyor, bu da daha büyük hedefleri başarmayı kolaylaştırıyor.” Sizin değiştirmek istediğiniz şey ne?

  • 2

    İşimden nefret ediyorum

    Gerçekten mi? Belki de Small Move, Big Change (Küçük Hareket, Büyük Değişim) kitabının yazarı Caroline Arnold’un dediği gibi “Sabah 9-akşam 5 ofis hayatının şikayet sarmalına kapıldığınız için işinizin her yönü size kötü gözüküyor. Her şikayet ortamında bir müşteri, toplantı ya da işle ilgili pozitif konuşan ilk kişi olun.” Tabii ki asla şikayet etmemenizi söylemiyoruz, bu imkansız ama bir şeyi değiştirmek için atılan bu küçük adımlar bilinçaltında sizi işyerinde mutlu olma moduna sokabilir. 

  • 3

    Plajda olsam hayat daha güzel olurdu

    Happiness by Design kitabının yazarı Profesör Paul Dolan, “Günde 5 dakika daha fazla temiz hava almak hayat kalitenizi yılda bir kez tatil yapmaktan daha fazla artırır” diyor. “Şöyle düşünün: bu kazancı 365 kez yaşamak iki hafta yaşamaktan daha iyi değil mi? Doğa, dikkatinizi pozitif yollarla çeker ve korur, çünkü doğa sürekli değişiyor.”

  • 4

    Keşke daha iyi bir vücudum olsaydı

    “Bu kötü düşünceyi vücudunuzu beğenmek için hemen şimdi bir şey yaparak kırın” diyor Lahteenmaki. “Bir dakika dans edin ya da bir arkadaşınıza sarılın- her ikisi de serotonin, yani mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar.” Kendinize karşı hâlâ acımasız mısınız? “Vücudunuzun nasıl çalıştığı ile ilgili tek bir şey öğrenin- onu daha fazla sevmenin tek yolu bu.” Mesela, acı duyarken döktüğümüz gözyaşları ile soğan keserken dökülenlerin yapısal olarak farklı olduğunu biliyor muydunuz? İnanılmaz değil mi? İşte şimdi vücudunuzla ilgili yeni bir şey biliyorsunuz.

  • 5

    Neden konsantre olamıyorum?

    Lahteenmaki “Eğer 30 saniyede bir yeni e-posta geliyorsa insanın önceliklerinde yol alması zor olur” diyor. Bilim adamları buna “değişimin bedeli” (switching cost) diyor. Dikkatiniz her dağıldığında beyninizin kendini tekrar konumlandırması gerekir, bu da konsantrasyonu bozar. Mikro çözüm? “Telefonunuzdaki uygulamaların en az birinden uyarıları kaldırın, sonra size en çok uyarı gönderen uygulamayı (mesela WhatsApp) akıllı telefonunuzun ana ekranından çıkarın. Böylece sürekli size okunmamış mesajları hatırlatan uyarıları görmek zorunda kalmazsınız.” 

  • 6

    Asla iyi bir erkekle tanışamayacağım

    İşte büyük bir hedefi, kontrol edilebilir küçük parçalara bölmekle ilgili mükemmel bir örnek. “Önce, minnacık parçalara bölün, yeni insanlarla tanışacağınız bir akşam programına katılmak gibi... Sonra bunu da böyle bir gecenin yaşanmasını sağlayacak mikro eyleme bölün. Mesela barda iyi bir partner olabilecek bir kız arkadaşınıza mesaj atın. Dolan “Amacınız hemen şu an, sizi potansiyel olarak bir erkekle tanışacağınız ortama taşımak için küçük bir adım atmak” diyor. 

  • 7

    Para biriktirmekte çok kötüyüm

    Sizi anlıyoruz. Unutmayın, küçük düşünün. Çoğu gün aldığınız bir şey düşünün. Markette kasaya her geldiğinizde dayanamayıp son dakikada satın aldığınız çikolata mesela… Bunu yavaş yavaş azaltın. Lahteenmaki "Önce haftada bir kez bir azaltın, sonra iki kez daha az satın alın. Sonra da rutin haline gelene kadar sadece gün aşırı alın” diyor. Bu, ayda 50-100 TL biriktirmenizi sağlayabilir. Mesele satın alma alışkanlıklarınızı kontrol altına almak ve finansal durumunuzda pozitif bir dalga etkisi yaratmak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız