AGİT’te barış arayışı

7’inci AGİT  liderler zirvesi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da başladı. İlk gün oturumunda barış ve işbirliği çağrıları yapılıdı.

AGİT’te barış arayışı

İstanbul'da 1999 yılında yapılan zirvenin üzerinden 11 yıl geçtikten sonra toplanan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) liderle zirvesine, 56 ülkenin devlet ya da hükümet başkanı katılıyor. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından temsil edildiği zirveyi, 12 gözlemci ülke de gönderdikleri temsilcileri ile takip ediyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in misafirleri ile tek tek tokalaşması, ardından aile fotoğrafı çekilmesiyle başlayan zirvede barış ve diyalog ortak kavramlar oldu.

Zirve’nin ilk oturumu, liderlerin diyalog ve barış vurgusu yaptıkları konuşmalarla tamamlandı..

AGİT Parlamenterler Meclisi Başkanı Petros Ephimiou, AGİT'in yeniden yapılanmaya ve değişime gitmesi gerektiğini vurguladığı konuşmasında değişimin öncelikle siyasi düzeyde başlaması gerektiğini vurguladı.

Siyasi değişikliklerin teşkilat üyeleri arasında güveni yeniden tazelemesi gerektiğini ifade eden Ephimiou, Avrupa-Atlantik ve Avrasya alanı boyunca bir güvenlik alanı oluşturulmasının önemine dikkati çekti. Ephimiou, ''AGİT ilkeleri uzun zamandır ihlal ediliyor. Uzun süren çatışmalar var. Insan hakları ve özgürlükleri konusunda ciddi ihlaller var. Bu da AGİT'in yaptırım gücünün arttırılması ile giderilebilir'' dedi.

MEDVEDEV'DEN ORTAK iLKELERE UYULMASI ÇAĞRISI
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de konuşmasında, ilk kez bir doğu ülkesinde AGİT zirvesi düzenlendiğine dikkati çekti. Medvedev, ''Uyuşmazlıkların çözümü için ortak ilkelerin

geliştirilmesi gerek. Bu ortak ilkelere de tüm ülkeler sıkı bir şekilde riayet etmeli. Çatışma bölgelerindeki sivillerin hakları korunmalı'' diye konuştu.

CLİNTON'DAN YUKARI KARABAĞ VURGUSU
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise konuşmasının bir bölümünü Yukarı Karabağ sorununa ayırdı.

Yukarı Karabağ sorununun Minsk Grubunun himayesindeki ilkeler çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydeden Clinton, bölgede çatışmaların önlenmesi için çabaların artırılması gereğine dikkati çekti.

Clinton ayrıca, Kazakistan'ın Afganistan'a yardım için oluşturulan koalisyonun bir parçası olacağını açıkladı.

LİDERLERDEN BARIŞ VE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuşmasında, zirvenin bölgede neler yaşandığı konusunda bilgilerin tazelenmesine bir fırsat sunduğunu söyledi. Zirvenin Helsinki Sözleşmesinden 35, Paris Anlaşmasından 20 yıl sonra yapıldığına dikkati çeken Merkel, Bu sürede barış ve güvenlik arayışlarının çok ağır ilerlediğini belirtti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in gündemiyse Kosova idi. Tadiç, ''Diyalog Kosova'da barış için tek yol'' dedi.

Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gasparoviç, AGİT'in güvenlik ve işbirliği misyonlarını yeniden yüklenmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, AGİT faaliyetlerine kalite ve siyasi bir ivme kazandırılması gerektiğini vurgulayan bir konuşma yaptı. Mevcut güvenlik tehditleri ve zorluklara karşı dayanışmayı öne çıkaran Yanukoviç, çatışmaların çözümünde devletlerin toprak bütünlüğünün korunmasının birinci temel öncelik olduğunu kaydetti.

İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey de Kazakistan'ın organizasyonuna teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Orta Asya'nın Avrupa'nın güvenliği açısından eskiden daha önemli bir hale geldiğini söyledi.

Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store, Kırgızistan'da barış ve huzurun sağlanmasında gösterdiği olumlu katkıdan dolayı AGİT dönem başkanı Kazakistan'a teşekkür etti. Store, çatışmaların ardından huzur ve istikrarın sağlanmasının AGİT'in en önemli başarısı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından temsil edildiği zirve, 2 gün boyunca düzenlenecek toplam 4 oturumdan oluşacak.

Sayfa Yükleniyor...