Butto suikasti önlenebilirdi

BM bugün yayınladığı bir raporda, 2007'de gerçekleşen Benazir Butto suikastinin önlenebileceği ve Pakistanlı yetkililerin ihmali olduğu belirtildi.

Butto suikasti önlenebilirdi

Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto'ya yönelik suikastı araştırmak için kurulan BM komisyonunun raporu bugün açıklandı.

Güvenlik önlemlerinin yeterince alınmış olması durumunda suikastın başarılı olamayacağı ifade edilen raporda, Pakistan güvenlik birimlerinin de suikastla ilgili soruşturma sürecinde kasıtlı olarak zorluk çıkardığı öne sürüldü.

Başkanlığını Harold Wooms'un yaptığı BM Butto Cinayetini Araştırma Komisyonunun 65 sayfalık raporunda, Butto'ya yönelik birçok tehdit bulunduğu, suikastın başarılı olmasının, Pakistan'daki federel hükümet, eyalet ve yerel yönetimin sorumlu olduğu güvenlik zafiyetinden kaynaklandığı ifade edildi.

SUİKASTİN BİR NUMARALI ZANLISI BİR KOMUTAN
Dönemin Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in başında olduğu hükümetin, Pencab eyalet yönetiminin ve Ravalpindi bölge polisinin Butto'ya yönelik olası bir suikasta karşı gerekli ve yeterli önlemi alması durumunda suikastın önleneceği vurgulanan raporda, suikastın bir numaralı zanlısının, ordu komutanlarından Beytullah Mesud olduğu kaydedildi.

Beytullah Mesud, Müşerref yönetimince de El Kaide ile bağlantılı olmak ve suikasttan sorumlu olmakla suçlanmıştı. Butto taraftarları ise suikasttan Müşerref ve müttefiklerini sorumlu tutuyordu.

Raporda, ''Komisyon, Butto'ya yapılan suikastı araştırmadaki polisin başarısızlığının kasıtlı olduğuna inanmaktadır. Aralarında bazı istihbarat görevlilerinin de bulunduğundan şüphelenilen bu yetkililer, profesyonel olmalarına rağmen gerekli girişimleri, incelemeleri gerektiği gibi yapmak konusunda emin değillerdi'' denildi.

BİR ÇOCUK BU EYLEMİ TEK BAŞINA YAPAMAZ
Butto'ya yönelik suikastın 15,5 yaşındaki birinin taşıdığı patlayıcıyı patlatmasıyla meydana geldiği belirtilen raporda, bu yaştaki bir çocuğun böyle bir eylemi tek başına yapmasına kimsenin inanmadığı vurgulandı.

Pakistan yetkililerine ciddi, güvenilir bir soruşturmanın başlatılması çağrısında bulunulan raporda, ''bu tarihi önemi de bulunan çirkin suçun planını kimin hazırladığı, kimin emir verdiği ve kimin uyguladığının belirlenmesi ve sorumluların adalete teslim edilmesinin talep edildiği'' kaydedildi.

Benazir Butto, 27 Aralık 2007'de Ravalpindi kentinde bir miting sırasında suikasta kurban gitmiş, dönemin Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, suikastın soruşturulması amacıyla BM'den yardım istemişti. Konuyu araştıran BM Komisyonu, 30 Mart'ta yapacağı açıklamayı, Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'nin talebiyle bugüne ertelenmişti.

MÜŞERREF YÖNETİMİNİN İHMALİ ORTADA
Pakistan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Ferhatullah Babar ise raporda yer alan ifadelerden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Gazetecilere yaptığı açıklamada Babar, Butto suikastını araştıran bağımsız BM komisyonunun uzun süren bir soruşturmadan sonra suikastla ilgili gerçekleri ortaya çıkardığını belirterek, "Rapor Müşerref yönetiminin ihmalini ortaya koyuyor" dedi.

İktidarda bulunan Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) suikastla ilgili savunduğu iddiaların raporda yer aldığını ifade eden Babar, "Biz her zaman, Müşerref'in başında olduğu hükümetin Butto'nun öldürülmesinden sorumlu olduğuna inanıyorduk" diye konuştu.

ESKİ DEVLET BAŞKANININ SÖZCÜSÜ: RAPOR YALAN
Pakistan'ın eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in sözcüsü Raşid Kureyşi ise raporun ''yalan'' olduğunu söyledi.

Kureyşi, bazı gazetecilere yaptığı açıklamada, Benazir Butto'nun öldürülmesinde Müşerref'in sorumluluğunun olmadığını belirterek, Müşerref'in görevde bulunduğu süre boynunca birçok intihar komandosunun hedefi olduğunu ve bu saldırıların önüne geçilemediğini ifade etti.

BM komisyonunun Müşerref tarafından davet ettiğini hatırlatan Kureyşi, Butto'yu saldırılar konusunda uyardıklarını, ancak Butto'nun güvenlik ekibinin başında bulunan İçişleri Bakanı Rahman Malik'in, Ravalpindi'deki mitingini iptal etmediğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...