Mısır'da 'yeni firavun' isyanı

Mısır'da "sivil darbe" yapmakla eleştirilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı birçok kentte protesto eylemleri düzenlendi. Ülke genelinde 174 kişinin yaralandığı olaylardan sonra BM ve AB, Mursi'ye 'demokratik taahhütlerin uygulanması' uyarısında bulundu.

Mısır'da 'yeni firavun' isyanı

İsrail ve Hamas arasındaki "ateşkes"e arabuluculuk yaparak gündemine oturan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi içerde zor günler yaşıyor.


Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, emir ve kararlarını mutlak hale getiren ve yargıyı devredışı bırakan kararlarını muhalefet düzenledikleri eylemlerle protesto etti.

Mursi'nin kendini "yeni firavun" olarak ilan ettiğini savunan muhalifler başkent Kahire başta olmak üzere birçok kentte protesto eylemlerinde bulundu. İskenderiye'de muhaliflerle, Mursi taraftarları arasında çatışma yaşandı.

Mursi'nin üyesi olduğu Özgürlük ve Adalet Partisi'nin 3 bürosu da ateşe verildi. Polisin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği olaylar sırasında 15 kişi gözaltına alındı.

Mısır Sağlık Bakanlığı, ülke genelindeki protestolarda yaralı sayısının 174'ye yükseldiğini açıkladı.

MURSİ TARAFTARLARINA SESLENDİ
Mısır'da birçok kentte kendisine karşı eylemler düzenlenen Muhammed Mursi ise, Kahire'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın balkonundan taraftarlarına seslendi.

Mursi, "Ben ülkede siyasi, sosyal ve ekonomik istikrar istiyor ve onun için çalışıyorum" dedi.

Bütün Mısırlıların cumhurbaşkanı olduğunu belirten Mursi, "Mısır'daki muhalefet beni endişelendirmiyor ancak ülkenin güçlü ve gerçek bir muhalefete de ihtiyacı var" dedi.

Mısır'da 'yeni firavun' isyanı - 1 Mursi taraflarları da destek için sokaklara döküldü.

'MÜBAREK YENİDEN YARGILANABİLİR'
Cumhurbaşkanı Mursi, Mübarek dönemi yetkililerinin işledikleri suçlardan yeniden yargılanmaları için anayasal düzenlemeye giderek yeni kararlar almıştı.

Mursi'nin yeni düzenleme çerçevesinde devrik lider Hüsnü Mübarek'i de yeniden yargı önüne çıkarmak istediği belirtiliyor.

BM  VE AB'DEN UYARI
Mısır'daki gelişmeler BM ve Avrupa Birliği'nin de dikkatini çektı. BM, kararların ülkede hukukun üstünlüğünü tehlikeye soktuğunu ve ülkede istikrarsızlara yol açacağını belirtti. AB'den yapılan açıklamada ise "Demokratik sürecin Mısır liderliğince verilen taahhütlere uygun şekilde tamamlanması azami önemdedir" denildi.

İktidardaki Müslüman Kardeşler ise, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin aldığı kararlara destek veriyor.

Sayfa Yükleniyor...