Rusya, tartışmaların gölgesinde sandığa gidiyor

Rusya'da halk, yarın sandık başına gidiyor. Mevcut Başkan Vladimir Putin'in kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimlere ilişkin tartışmalar sürüyor. Kiev yönetimi ve NATO, işgal altındaki topraklarda kurulacak sandıkları "yasa dışı" ilan ederken Moldova, Rusya yanlısı ayrılıkçı Transdinyester'de oy pusulası basılmasına tepki gösterdi. Öte yandan Rus devlet ajansı TASS, oylama sistemine yönelik büyük bir saldırı beklendiğini bildirdi. Navalni destekçilerinin beklenen protestosu da merak konusu.

Rusya, tartışmaların gölgesinde sandığa gidiyor
Rusya kontrolündeki Mariupol'de erken oylama bugün sona eriyor.

yarın, pazar gününe kadar sürecek başkanlık seçimine gidiyor.

Mevcut Başkan 'in kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçime ilişkin protesto çağrıları da sürüyor. 

1999'dan bu yana 'da iktidarda olan Putin, seçilirse 6 yıl daha devlet başkanlığı yapacak.

16 Şubat'ta cezaevinde hayatını kaybeden muhalif lider Aleksey Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya, 6 Mart'ta sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajda, Rusları, Putin dışında herhangi bir adaya oy vermeye ya da 17 Mart akşamı oy pusulalarını bozmaya çağırdı.

Navalnaya, "Öğle vakti aynı anda sandığa giderek Putin'i protesto edin" dedi.

Eşinin son istediğini yerine getirmiş olacağını söyleyen Navalnaya, "Putin ne bizim için ne de  için meşru bir başkan olacak" dedi. 

Aleksey Navalni, ölümünden önce seçimleri protesto etme çağrısı yapmıştı.

"OYLAMA SİSTEMİNE SALDIRI BEKLENİYOR"

Rusya devlet ajansı TASS, bugün yaptığı açıklamada, seçim sırasında oylama sistemine "büyük bir saldırı beklendiğini" bildirdi.

Bu yıl ilk kez hem sandık başında hem de elektronik ortamda yapılacak seçimler, 80'in üzerinde federal bölgede gerçekleştirilecek.

Rusya'nın 2014'te 'dan ilhak ettiği Kırım'da, 2022'de ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de halk oy kullanacak.

Rusya, tartışmaların gölgesinde sandığa gidiyor - 1 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

KİEV VE NATO'DAN "İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLAR" UYARISI

Dışişleri Bakanlığı da 'nın, "Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarda yürüttüğü devlet başkanlığı seçim kampanyası uluslararası hukukun alenen gözardı edildiğini gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Bakanlık, bu bölgelerdeki oylamayı yasadışı ve geçersiz olarak nitelendirdi ve uluslararası ortaklarına "sonuçları tanımama" çağrısı yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında organize edilecek seçimlerin "tamamen yasa dışı" olacağını söyledi.

MOLDOVA'DAN AYRILIKÇI TRANSDİNYESTER İÇİN TEPKİ

Eski Sovyet ülkesi Moldova da Moskova'nın bu hafta seçimler öncesinde ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde oy pusulası basarak "yasaları çiğnediğini" kaydetti.

Moldova'nın Avrupa yanlısı yetkilileri, yanlısı bölgede, altı oy verme merkezi açılması kararına karşı Rus büyükelçisini çağırdı. Merkezi hükümet, bu hareketin Kişinev'deki Rus Büyükelçiliğinde "sadece tek bir oy verme merkezinde oy kullanılmasına izin veren bir anlaşmayı bozduğunu" söyledi.

Büyükelçi ise bu şikayeti reddetti ve gazetecilere, Rusya'nın Moldova'da, çoğu ayrılıkçı bölgede yaşayan 250 bin Rus vatandaşın oy kullanmasına izin verdiğini söyledi.

Rusya, tartışmaların gölgesinde sandığa gidiyor - 2 Rusya Devlet Başkanı Putin, halkı oy kullanmaya çağırdı.

PUTİN "VATANSEVERLİK" ÇAĞRISI YAPTI

Putin ise Rus devlet televizyonunda bugün yayınlanan konuşmasında, Rusları "vatanseverliklerini göstermek için" oy kullanmaya davet etti.

Putin, "Sizden oy vermeye gelmenizi ve sevgili 'mızın geleceği için vatanseverlik ve yurttaşlık görevinizi ifade etmenizi istiyorum. Seçimlere katılmak vatanseverlik duygularınızı göstermektir" diye konuştu.

NAVALNİ DESTEKÇİLERİNE HAPİS

Öte yandan seçim öncesi Moskova'da bir mahkeme, iki üniversite öğrencisini, muhalif lider Navalni ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle üç yıldan fazla hapis cezasına çarptırdı.

2021 yılında Navalni'nin örgütlerini "aşırılık yanlısı" olarak yasadışı ilan etmiş ve birçok yardımcısı ile destekçisine uzun hapis cezaları vermişti.

Sayfa Yükleniyor...