Süper Salı’da gülen Clinton ve Trump oldu (Süper Salı neden bu kadar ''süper''?)

ABD’de başkanlık seçimleri için kritik öneme sahip ‘’Süper Salı’’ ön seçimlerinde Demokrat Parti’den Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti’den Donald Trump ipi göğüsleyen isimler oldu.

Süper Salı’da gülen Clinton ve Trump oldu (Süper Salı neden bu kadar ''süper''?)

8 Kasım’da yapılacak ABD 45. başkanlık seçimleri öncesi Demokratlar 11, Cumhuriyetçiler ise 12 eyalette ön seçimlere gitti. İlk sonuçlar tahminleri yanıltmadı.

Demokratlar’dan eski First Lady ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçiler’den emlak milyarderi Donald Trump rakiplerini geride bırakarak ön seçimleri kazandı.

Hillary ve Trump ‘’Süper Salı’’ zaferleriyle birlikte, kendi partilerinden başkan adaylıklarını garantileme açısından büyük avantaj sağlamış oldu.

Parti adaylarının belirlenmesi için yapılan ve kamuoyunda 1 Mart Salı günüde denk gelmesinden dolayı ‘’Süper Salı’’ olaran bilinen ön seçimler, 15 Mart Salı günü Ohio ve Florida gibi 5 büyük eyaleti kapsayan ikinci seçimlerle tamamlanacak.

Böylece Mart ayının ortasına kadar tüm delegelerin yüzde 58’i belirlenmiş olacak.

İLK ''SÜPER SALI'' ÖN SEÇİMİNİN YAPILDIĞI EYALETLER

Cumhuriyetçiler’de toplamda 11 eyalette seçim yapıldı. Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Teksas, Vermont ve Virginia’da ön seçim, Alaska ve Minnesota’da ise parti grubu seçimleri gerçekleştirildi.

Demokratlar’da ise 12 eyalette yapılan seçimler Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Teksas, Vermont ve Virginia eyaletlerini kapsıyor. Kolorado, Minnesota ve ABD Samoa'sında da parti gurubu seçimleri tamamlandı.

Ayrıca yurt dışında yaşayan Demokratlar da ön seçimlerde oy kullandı.

DEMOKRAT PARTİ ADAYLARI

2008 yılında katıldığı başkanlık ön seçimlerinde Obama’ya kaybeden Clinton, Dışişleri Bakanı olarak hükümette görev almıştı. Eski First Lady, sosyal politikalar izleyerek oy toplamaya çalışıyor.

Clinton’un en büyük rakibi Bernie Sanders ise, İskandinav tipli sosyal demokrasiden bahsederek delegelerin desteğini almaya çalışıyor. Gelir adaletsizliği ve orta sınıfın ekonomik çıkmazı konularını işleyen Sanders, özellikle gençler ve kadınlar arasında oldukça popüler.

CUMHURİYETÇİ PARTİ ADAYLARI

Müslüman ve göçmen karşıtı çıkışlarıyla gündeme gelen emlak milyarderi Trump, tüm anketlerde rakipleri Ted Cruz ve Mario Rubio’nun önünde görünüyor.

Ted Cruz, muhafazakar değerlerin savunucusu Teksas Senatörü olarak ön seçimlerde boy gösteriyor. 2012’de parlamentoya giren Cruz, Teksas’ın ilk hispanik senatörü ünvanına sahip.

1971 doğumlu Mario Rubio ise seçimlerde yarışan en genç aday adayı olarak karşımıza çıkıyor. Rubio, Küba’dan Amerika’ya göç eden 3 çocuklu toprak sahibi bir ailenin oğlu.

TRUMP AÇIK ARA

Cumhuriyetçiler’de Trump Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont ve Virginia olmak üzere toplam 7 eyalette ‘’Süper Salı’’ ön seçimleri önde tamamladı. Cruz ise kendi eyaletini kazandığı gibi Oklahoma'yı da aldı.

DEMOKRATLAR'DA CLINTON

‘’Süper Salı’da’’ Demokratlar’dan Clinton Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Teksas ve Virginia'yı alırken, rakibi Sanders ise, kendi eyaleti olan Vermont'un yanı sıra Kolorado, Minnesota ve Oklahoma'dan önde çıktı.

Süper Salı’da gülen Clinton ve Trump oldu (Süper Salı neden bu kadar ''süper''?) - 1 ABD başkan aday adaylarının Süper Salı'da eyaletlere göre aldıkları oy oranları.

SÜPER SALI NEDEN BU KADAR ‘’SÜPER’’?

ABD başkanlık seçimlerinde sistem diğer ülkelerdekinden biraz farklı. Zira ön seçimler tamamlandıktan sonra başkan, ‘’Seçiciler Kurulu’’ adı verilen bir kurultay tarafından seçiliyor. Yapılan ön seçimler ise Seçiciler Kurulu’nda oy kullanacak delegeleri belirliyor.

Süper Salı’yı ‘’süper’’ yapan ise, ön seçimlerin yapıldığı eyaletlerin sayısının fazlalığı olarak göze çarpıyor.

İlk ‘’Süper Salı’’ ile birlikte Cumhuriyetçiler’in 595 delegesinin, başka bir deyişle toplam delege sayısının yüzde 25’inin hangi adayı destekleyeceği belirlenmiş oldu. Cumhuriyetçi aday adaylarının partilerinin adayı olarak başkanlık yarışına katılabilmeleri için toplam 1237 delegenin desteğine ihtiyacı var.

Demokratlar’da ise başkan adayı olabilmeleri için aday adaylarının 2383 delegenin desteğine ihtiyacı var. İlk ‘’Süper Salı’’ ile birlikte ise 1004 delegenin tarafı belirlenmiş oldu.

İlk ‘’Süper Salı’’ ile tüm eyaletlerin dörtte biri ve toplam delege sayısının üçte biri belirlenmiş oldu.

IOWA SENDROMU

1988’de hayata geçen ‘’Süper Salı’’ ABD başkanlık seçimlerinde ‘’Iowa Sendromu’’ olarak bilinen sorunun önüne geçmeyi amaçlıyor. Zira ön seçimlerde oyların ilk kullanıldığı Iowa, küçük bir eyalet olduğu için ABD genelini yansıtmıyor ve çıkan sonuçlar yanıltıcı olabiliyor.

Ancak kamuoyunu etkilemesi açısından aday adayları seçim kampanyalarını uzun süre bu eyalette yürütüyor.

‘’SÜPER SALI’’ BAŞKAN ADAYLARINI BELİRLEMESİYLE BİLİNİYOR

ABD’de geçmişte de olduğu gibi başkan aday adaylarının kaderi ilk ciddi sınav olan ‘’Süper Salı’’ ön seçimleriyle belirleniyor.

2012’de başkan aday adayı Mitt Romney, ‘’Süper Salı’’da kazandığı zaferle, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak Barack Obama’nın karşısına çıkmıştı.

Süper Salı’da gülen Clinton ve Trump oldu (Süper Salı neden bu kadar ''süper''?) - 2

Sayfa Yükleniyor...