Hayat boyu öğrenme kurumları nelerdir? (Hayat boyu öğrenme kurumlarında yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak?)

Milli Eğitim Bakanlığı, hayat boyu öğrenme kurumlarının yüz yüze eğitim şeklindeki faaliyetlerine 11 Ocak'tan itibaren başlanacağı açıkladı. Peki, hayat boyu öğrenme kurumları hangi kurumları kapsıyor? Yüz yüze eğitime ne zaman başlıyor?

Hayat boyu öğrenme kurumları nelerdir? (Hayat boyu öğrenme kurumlarında yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak?)

Milli Bakanlığınca, hayat boyu öğrenme kurumlarında yüz yüze eğitim faaliyetlerine 11 Ocak'tan itibaren başlanacağı bildirildi.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü çatısı altındaki kurumların yüz yüze eğitim faaliyetlerine 20 Kasım 2020'de corona virüs salgını nedeniyle ara verilmişti. Alınan kararda 4 Ocak 2021'de kurumların yüz yüze eğitime başlaması öngörülmüştü. Corona virüs tedbirleri kapsamında faaliyetlerin başlaması 11 Ocak'a ertelendi. Bakanlık kararı ile faaliyetler önümüzdeki pazartesi sabahından itibaren yeniden başlayacak.Yüz yüze eğitimin kısıtlandığı sürede uzaktan eğitim ile eğitim faaliyetleri sürmüştü.

HAYAT BOYU ÖĞRENME KURUMLARI NELERDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği, 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte, "yaygın eğitim kurumları" ifadesi yerine, "hayat boyu öğrenme kurumları" ifadesi kullanıldı.

Eski yönetmelik, sadece halk eğitimi merkezlerini kapsarken, yeni yönetmelik, halk eğitimi merkezleri ile olgunlaşma enstitülerini kapsayacak şekilde düzenlendi.

Bununla ilgili yönetmelikteki yeni kararlar ise şu şekilde;

Usta Öğretici Görevlendirmeleri ile ilgili, usta öğretici başvuru değerlendirme formu geliştirildi. Usta öğreticiler, bu formda oluşan puanlara göre, kurulacak komisyonlar tarafından görevlendirilecek.

Halk eğitimi merkezi ve olgunlaşma enstitüsünde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin, eğitim öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları, mesleki çalışmalar tanımlanarak, ek dersten yararlanmaları sağlandı.

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin hayat boyu öğrenme hizmetlerinden daha yaygın yararlanmaları için düzenlemeler yapıldı. Türkiye'de bulunan yabancı uyrukluların, kurslara kolay kayıt olabilmesi için düzenlemeye gidildi.

İş birliği kapsamında düzenlenen kursların usul ve esasları yeniden belirlendi. Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na tabi kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapılamayacağı ve kursların düzenlenemeyeceği hükme bağlandı. Mesleki ve teknik kurslarda kurs giderinin tamamını karşı tarafın karşılaması halinde kurslarda kursiyer sayısı aranmayacağı konusunda düzenleme yapıldı.

Yönetmelikte, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı hayat boyu öğrenme kurumları tarafından sürdürülen eğitim faaliyetlerine ilişkin, iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü e-Yaygın sistemine ilişkin hususlara da yer verildi.

Sayfa Yükleniyor...