Iraklı öğrencilerin gözdesi: Türk Dili ve Edebiyatı

Türkiye ile Irak arasında ilişkilerin gelişmesinin ve Arap televizyon kanallarında Türk dizilerinin ilgiyle izlenmesinin etkisi büyük...

Bağdat Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 3 yıl öncesine kadar üniversiteye giren öğrencilerin en son tercih ettikleri bölümlerden biriyken, İngiliz Dili ve Edebiyatından sonra en çok tercih edilen bölüm haline geldi.        

Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talib El Kurayşi, iki ülke arasında ilişkilerin gelişmesi ve Arap kanallarında yayımlanan dizilerin öğrenciler ve ailelerinin Türkçe öğrenmeye yönelmesinde büyük rol oynadığını belirtti.        

Kurayşi, "Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin gelişmesi Irak'ta yatırım ve iş yapan şirketler için büyük bir kapı açtı. Geleceklerini düşünen öğrencilere büyük iş fırsatları ve Türkiye'deki burslar ve yaz kursları Türk dilini cezbedici hale getirdi. Öğrencilerimizin Türkiye'de öğrenim görmeleri için burs ve bazı diğer imkanların sunulmasını ve Türk Dili bölümünün diğer illerde yaygınlaştırılmasını temenni ediyoruz" dedi.        

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ziyad Tarık Abdülcabbar, 2007 yılında bölüm başkanlığı görevini devraldığında öğrenci sayısının ancak 60'ı bulduğunu, bu sayının 2008'den itibaren giderek artmaya başladığını, halen bölümde 730'u lisans, 17'si yüksek lisans ve 3'ü doktora olmak üzere 750 öğrencilerinin bulunduğunu söyledi.        

Abdulcabbar, Türk kültürünü ve Türkiye'nin öğrencilere verdiği önemi sürekli anlattıklarını ve bunun neticesinde başka bölümlerden kendi bölümlerine geçiş yapan öğrencilerin olduğunu kaydetti.        

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü bir süre önce kuruluşunun 40. yıldönümünü kutladı. Bölüm öğrencilerinin Yabancı Diller Fakültesinde düzenlediği şenlikte Türkçe tiyatro oyunları ile şarkılar eşliğinde halk oyunları sergilendi.        

Bağdat Üniversitesine bağlı olan ve halen Irak'ta tek olan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Iraklı olan Prof. Dr. Çoban Hıdır Uluhan ve Türkiye'den 4 öğretim üyesinin girişimiyle 1971 yılında kuruldu. Bölümün kurucularından olan Prof. Dr. Çoban Hıdr Uluhan, 1971-1972 öğretim yılında 4 öğretim görevlisi ve 4 öğrenciyle öğretime başladıklarını, bugün ise 17 öğretim üyesi ve 750 öğrencilerinin bulunduğunu ifade etti. Uluhan, yetiştirdikleri öğrencilerin Irak'ın 4-5 üniversitesinde ders verdiğini kaydetti.        

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve öğrencilerinin ihtiyaç ve eksikliklerinin çok olduğunu ifade eden Uluhan, "Türkiye'den ve oradaki vakıflardan isteğimiz, bölüme yeni çıkan kitap ve kaynaklar göndersinler. Buradan mezun olan lisans ve yüksek lisans öğrencilerimiz yaz tatilinde en az bir ya da iki ay Türkiye'de öğrenim görsünler. Biliyorsunuz buradan mezun olan öğrencilerimizin pratiği yok. Türkiye'deki ortamı görsünler. Biz, burada ders verdiğimiz zaman Türk kültürünü, Türk dilini öğretiyoruz. Türk tarihini, Türk gelenek ve göreneklerini öğretmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimiz Türkiye'de 1-2 aylık kurs görseler, Türkiye'nin durumunu yakından görseler, iyi olur. Türkiye'den isteğimiz budur" dedi.        

Bu arada, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okuyan öğrencilerden bazıları Türkiye'den sağlanan destekle Türkçelerini geliştirmek üzere Türkiye'de düzenlenen kurslara katılabiliyor.        

Türkiye'deki yaz kurslarına katılanlardan Rukayya Tarık, "Ben geçen yıl Türkiye'ye gittim. TÖMER'e girdim. Bu yüzden Türkçe öğrendim. Geçen yıl biraz Türkçe konuşabiliyordum. Türkiye'ye gittikten sonra daha iyi konuşmaya başladım. Türkiye'ye gitmek çok faydalı. Ben Türkiye'ye gidip yüksek lisans yapmak istiyorum" dedi.

Sayfa Yükleniyor...