Kayıtlar çileli ve protestolu başladı

Üniversiteyi kazanan adaylar, bugün itibariyle kayıt yaptırmaya başladı. Kayıtlar Cuma günü sona erecek ama yoğunluk şimdiden had safhada... Öte yandan Beyazıt'ta bir grup öğrenci de YÖK ve işsizlik sorununu protesto etti.

Zonguldak'ta üniversiteyi kazanananların kayıt işlemlerinin bugün başlamasıyla öğrenciler, harç parası yatırmak için üniversite yemekhanesinde kurulan geçici vezne ile banka şubesi önünde uzun sıra oluşturdu.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) fakülte ve yüksekokullarına kayıt yaptıracak adaylar, Gazipaşa Caddesi'ndeki banka şubesi ile üniversite yemekhanesinin içinde kurulan geçici veznenin önünde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanarak beklemeye başladı.

Harç paralarını yatırabilmek için uzun süre sıranın kendisine gelmesini bekleyen öğrenciler, ardından istenilen belgelerle kayıtlarını yaptırdı.

Öğrencilerden Ömer Erdem, harç paralarının sadece bir bankaya yatırılmasından dolayı sıkıntılar yaşadıklarını, uzun süredir kuyrukta beklemek zorunda kaldıklarını söyledi.

ZKÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanı Bekir Kaleli de 9 Eylül'e kadar kayıtlarının devam edeceğine işaret ederek, ''Lisans için 2 bin 782, ön lisans için 2 bin 626 olmak üzere toplam 5 bin 408 öğrenci kayıt yaptıracak. Banka sisteminden dolayı biraz sıkıntı yaşandı. Sorun giderilerek kayıtlar düzene girecek ve sıkıntı olmayacaktır. Kayıtlar merkez kampüs ve ilçelerde devam ediyor. Öğrencilere başarılı öğretim dönemi diliyorum'' dedi.

ÜNİVERSİTE İÇİN SABIKA SİCİL BELGESİ KUYRUĞU
Adana'da üniversiteye kayıt yaptırma telaşındaki öğrenciler, sabıka sicil belgesi almak için geldikleri Adana Adliyesi'nde uzun kuyruklar oluşturdu.

Hükümetin aldığı kararla 9 güne çıkan bayram tatili ardından, kayıtların başladığı üniversitelerde kazandıkları bölümlere kayıt yaptırmak için istenen belgeleri temin etmeye çalışan öğrenciler, sabıka durumlarını gösteren adli sicil belgesi almak için Adana Adliyesi'ne akın etti. Sabahın erken saatlerinden itibaren adliye binasının arka kısmında bulunan Adli Sicil Müdürlüğü'nün sıraya giren öğrencilerin oluşturduğu kuyruk, sokağa taştı. Gün içinde 100 metreyi bulan kuyruk, İnönü Parkı'na kadar uzadı.

5 lira ücret karşılığında alınan sabıka sicil belgesi için saatlerce sıra bekleyen öğrenciler, "Teknoloji çağında, hala kuyruklarda bekletiliyoruz" diye yakındı.

Adli Sicil Müdürlüğü yetkilileri ise özellikle kayıt dönemlerinde yoğunluk görüldüğünü, hiç kimseyi mağdur etmemek için yoğun bir çalışma temposu sergilediklerini söyledi.

BEYAZIT'TA PROTESTO
Beyazıt'ta bir grup öğrenci, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ve üniversiteden mezun olan gençlerin iş bulma sorununu protesto etmek için oturma eylemi başlattı.       

İstanbul Üniversitesi (İÜ) önünde toplanan ''Gençler Meydana Eylem İnisiyatifi'' üyeleri, üzerinde ''KPSS mezara öğretmenler kadroya'', ''Gencim, mezunum, işsizim'' yazılı pankartlar açarak çeşitli sloganlarla başlatılan eylemin 5 saat süreceği belirtildi.        

Burada grup adına açıklama yapan inisiyatif üyesi Işıl Kurt, genç işsizlik oranlarının dünyanın her yerinde egemenlerin baş belası olduğunu belirterek, artık gençliği, işsizliğin kendi suçları olduğu yönünde kandırmanın mümkün olmadığını ifade etti.       

Kurt, gençlerin işe girip çalışma koşullarına dayanamayınca işten ayrıldığını ya da işverenin genci deneme süresi olarak düşük bir ücret karşılığı bir süre çalıştırdıktan sonra işten çıkarttığını iddia etti.        

Işıl Kurt, gençliğin, bilimsel eğitim, halk yararına nitelikli araştırmaların yapılması ve mezun olduktan sonra iş imkanı gibi talepleri olduğunu dile getirdi.  

TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE KAYITLAR BAŞLADI
Trakya Üniversitesine (TÜ) bağlı fakülte ve yüksekokulları kazanan öğrenciler, Balkan Yerleşkesi'ndeki Menza Öğrenci Yemekhanesi'ndeki kayıt masalarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu.        

TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kemal Kutlu, kayıt öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜ'ye yerleştirilen öğrencileri çok iyi bir eğitim ve idari kadronun beklediğini belirtti.        

TÜ'nün 8 fakülte, 4 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 4 enstitü, 18 araştırma ve uygulama merkezi ve 1 devlet konservatuvarı ile eğitimini sürdürdüğünü ifade eden Kutlu, üniversitelerinin eğitim ve idari kadrosunun yeterince tecrübeye sahip olduğunu bildirdi.        

Üniversitenin öğrencilerini araştıran, düşünce ve görüşlerini açıklayan, hoşgörülü, demokratik ve Atatürk'ün çizgisinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmayı hedefleyen, cumhuriyetçi ve laik bireyler olarak yetiştirdiğini ifade eden Kutlu, ''Üniversitemiz bu yıl yerleştirmede yüzde 96 oranında başarı sağlamıştır. İyi bir eğitim ve idari kadromuz var. Öğrencilerimizi iyi bir eğitim dönemi bekliyor. Kayıtlar bugün başladı. Biz de öğrenciler kadar heyecanlıyız. Bütün öğrencilere hayırlı olsun'' dedi.        

TÜ'ye ilk kayıt yaptıran öğrenci olan Elif Yüceer de Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümünü kazandığını belirtti.        

Çok mutlu olduğunu ifade eden Yüceer, ''Annemle beraber gelerek kayıt işlemini tamamladık. Trakya Üniversitesini tercih etmemdeki en önemli neden Edirneli olmam, burada ailemle yaşayacağım için de sevinçliyim. Bütün kayıt yaptıran arkadaşlarıma hayırlı olsun diyorum'' diye konuştu.        

TÜ tarafından yeni akademik yıl için 8 bin 562 kontenjan ayrıldı, bu kontenjanın 8 bin 231'i yerleştirmede öğrenciler tarafından tercih edildi.        

Yaklaşık 30 bin öğrencinin öğrenim göreceği üniversitede kayıt işlemlerinin 9 Eylül Cuma günü sona ereceği bildirildi. 

Sayfa Yükleniyor...