'Kılavuzu, üniversitelere bakmak için kullanın'

Üst üste gelen "hata" açıklamaları üniversite adaylarına sıkıntılı günler yaşatıyor. Adaylar, tercih sırasında nelere dikkat etmeli?

'Kılavuzu, üniversitelere bakmak için kullanın'

Adaylar tercih yaparken, ÖSYM'nin 49 hatasıyla gündeme gelen puan farkı yüzünden zorlanıyor. Ağırlıklı olarak mühendisliği tercih edecek öğrencilerin kullandığı MF-4 kategorisinde başarı sırasının "yeniden" hesaplanması, öğrencileri "yeniden" mağdur etti.


ÖSYM BAşkanı'nın ÖSYS kılavuzunda 49 programda hata olduğunu açıklamasının yankıları ve tepkileri henüz dinmemişken bu kez kılavuzda bir başka hata daha olduğu duyuruldu. Matematik FEN-4 puan türüne göre başarı sıralamasında yanlışlık yapıldığı ortaya çıktı.

Üst üste gelen "hata" açıklamaları üniversite adaylarına sıkıntılı günler yaşatıyor. Son hata daha çok mühendisli bölümlerini tercih edecek adayları ilgilendiriyor.

NTV Uzmanı Sadık Gültekin adayları geniş puan aralığında tercih yapmaları konusunda uyardı:

"Hatalar sadece 49 tane ve 2 sayfayla sınırlı değil. Bu kılavuz baştan aşağı yanlış. ÖSYM, öğrencilere yardımcı olmak amacıyla geçen seneki 300'lük puan sistemini 500'lük puan sistemine döndürmeye çalıştı. Bu iyi niyetle yapılan bir çalışmaydı ama yapılmaması gerekirdi.

TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN!..
2009 TABAN PUANLARININ 500’LÜ SİSTEME DÖNDÜRÜLMESİ

BURADA ADAYLARIN YAPMASI GEREKEN ŞU;
Kılavuzu sadece üniversiteler, bölümlere, kontenjanlar ve yeni açılan programlar hakkında bilgi almak için kullansınlar.

Tercih yaparken geçen seneki sıraları kullanmalarında yarar var. Bununla karşılaşılacağını bildiğimiz için aylar öncesinden dönüştürmeyi kendimiz yaptık. Bu çalışma, ÖSYM'nin yaptığı dönüştürme çalışmasından çok daha doğrudur. Biz bunu kullanıyoruz ve şu ana kadar herhangi bir sıkıntı ile yaşamadık.

Bu listede, geçen seneki sıralar, puanlar ve bu seneki karşılıkları var. Puanlar ve karşılıklar birbirine hemen hemen paralel. Adaylar eğer bunu kullanırlarsa çok daha sağlıklı olacak. Sadece yeni açılan ve adı değişen bölümler yok. Onları kılavuzdan bakmaları gerekiyor.

ÖSYM'NİN YAPACAĞI TEK BİR ŞEY VARDIR; BU KILAVUZ İPTAL EDİLMELİDİR!
Eğer bir kılavuz daha yayınlanacaksa, geçen seneki puanları döndürmesinler sadece üniversiteleri, bölümleri, kontenjanlarını ve gerekirse geçen seneki puan ile sıralamayı yazsınlar.

MF-3 DE YANLIŞ!
MF-4 açıklandı; eminim ki MF-3'ü de açıklayacaklar... Çünkü MF-3'te yanlış!

Hata olmadığını var sayalım... ÖSYM puanları düşük yazmış ve herkes 'ben buraya girebiliyorum' diye o bölümleri tercih edecek. Dolayısıyla herkes yığıldığı için ister istemez taban puanları da yıkarı çıkacak. 'Kazanacağım' diyen çocuk, açık ara farkla açıkta kalacak.

Bu nedenle tercihlerini yaparken geniş aralıklı düşünsünler. Aldıkları puanın 40 - 50 puan üzerinden başlasınlar. Kazandığı tercih; bir daha sınava girmek istemeyeceği, pişman olmayacağı, okumak istediği tercih olacak. Bu nedenle pişman olmama sınırına kadar insinler. Bu yanılma payını minimum düzeye indirir...

ÖSYM, çok büyük yanlış yapmıştır. Lütfen gereğini yapsınlar...

BU YANLIŞLAR NİYE OLUYOR?
Bu hatalar, benim için sürpriz olmadı ve hatta geç bile kalındı. ÖSYM'nin yükü çok fazla. 1974 yılında, ÖSYM kurulurken "yüksek öğretim öğrenci seçme ve yerleştirme" amacıyla kuruldu. Fakat ilerleyen süreçte işini iyi yaptığı ve sesi çıkmadığı için kaynakları artırılmadı, elemanların özlük hakları iyileştirilmedi, kısaca yük üstüne yük geldi...

ÖSYM BU SENE ÇOK MAHKEMELİK OLACAK
ÖSYM'nin üzerine o kadar çok sınav yüklendi ki, nefes alacak ve sınav için verilebilecek bir tarihi kalmadı. Bildiğim kadarıyla 40 dolayında sınav yapılıyor. İşini iyi yapıyorsun diye bu kadar yüklenilmez, kıt kanaat bir kurum yürütülmez! Bu hataların olacağı belliydi ve üst üste gelmeye başladı.

Örneğin; TUS sınavı yanlış yanıt anahtarıyla değerlendirildi, KPSS'de yanlış sorular geldi, kılavuzda yanlışlar oldu ve korkuyorum ki yerleştirmede de bir çok sorunla karşılaşılacak.

ÖSYM bu sene çok mahkemelik olacak."




Sayfa Yükleniyor...