Yabancı öğrencilere TBMM'de staj

Lisans ve lisansüstü eğitim için burslu olarak, 15 ülkeden Türkiye'ye gelen öğrenciler, TBMM'de yasama stajına başladı.

TBMM ve faaliyetlerini tanıtan yasama stajı programının başlangıcında konuşan TBMM Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Neziroğlu, sözlerine, ''1992'den beri değişik ülkelerden burslu olarak Türkiye'de lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan öğrencilere, TBMM'de staj programını başlatmak üzere bir arada bulunuyoruz'' diyerek başladı.        

Benzer bir projeyi 2006'da da yaptıklarını anımsatan Neziroğlu, bugün ise 15 ülkeden, yaklaşık 30 öğrencinin yer aldığını söyledi.        

Neziroğlu, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan, Afganistan, Nijerya, Kosova ve Çeçenistan gibi değişik ülkelerden gelen hukuk, iletişim, bilgisayar, uluslararası ilişkiler bölümlerinde okuyan öğrencilere ''Yasama Süreci'' konulu staj düzenlediklerini kaydetti.        

PROGRAM İKİ AŞAMALI
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, yıl içinde bu gruptaki öğrencilerle yemekte bir araya geldiğini, öğrencilerin burada, yasama sürecine ilişkin staj programı düzenlenmesi talebinde bulunduğunu anlatan Neziroğlu, sözlerine şöyle devam etti:       

''Bugün, bunu hayata geçiriyoruz. Program iki aşamadan oluşacak. Birinci bölümde katılımcılara TBMM'deki uzmanlar, TBMM'nin kurumsal yapısını, Meclisteki yasama sürecini tanıtan sunumlar yapacak. Meclis'in kurumsal yapısı, yasama ile ilgili temel kavramlardan başlayarak kanun yapım tekniği, kanun yapım süreci, Mecliste komisyonlarda ve Genel Kurulda tasarı ve tekliflerin nasıl görüşüldüğü, parlamenter denetim yollarının ne olduğu, milletvekilleri tarafından nasıl işletildiği, TBMM'nin dış ilişkileri anlatılacak. Ayrıca Araştırma Merkezi, Kütüphane, TBMM TV gibi birimler ziyaret edilecek. İkinci bölüm ise ilgili birimlerde staj şeklinde olacak. Böylece uzman arkadaşların nezaretinde süreci bizzat gözlemleme fırsatı bulacaksınız.''
      
''TÜRKİYE'DE DOSTLARINIZ OLACAKTIR''
İki temel beklentilerinden birini, TBMM'nin yasama sürecini, katılımcılarla paylaşmak olarak açıklayan Neziroğlu, öğrencilere, ''Türkiye'de değişik bölümlerde okuyorsunuz, ancak ülkenize döndüğünüzde belki aranızdan ülkenizin parlamentolarında çalışanlar da olacaktır. Başka yerlerde de çalışsanız, parlamentoyla bir şekilde ilişkileriniz olacak. Dolayısıyla TBMM'nin yasama sürecini bilmek sizler için artı değer olacaktır'' diye seslendi.        

Neziroğlu, seminerden ikinci beklentilerinin de kalıcı dostlukların kurulması olduğunu dile getirerek, ''2006'daki gruptan, halen görüştüğümüz arkadaşlarımız var. Bir kısmı çok iyi yerlerde çalışıyor. Örneğin uluslararası ilişkiler bölümünde okuyan bir arkadaşımız, şu an kendi ülkesinin bir büyükelçiliğinde müsteşar konumuna kadar yükseldi. Bunlar da bizim için gurur verici şeyler. Nerede olursanız olun, Türkiye'de ve TBMM'de dostlarınız, arkadaşlarınız olacaktır'' dedi.        

Yaklaşık 1 ay sürecek programda, ''TBMM'nin Genel Tanıtımı ve TBMM ile İlgili Temel Kavramlar ve Kurumlar'', ''Kanun Yapım Süreci'', ''TBMM Komisyonları'', ''Parlamenter Denetim'', ''TBMM'nin Dış İlişkileri'', ''Araştırma Merkezi Müdürlüğü'', ''Bütçe Kanunu ve Plan ve Bütçe Komisyonu'' ile ''Tutanak Müdürlüğü'' konulu sunumlar yapılacak.

Sayfa Yükleniyor...