101 yıllık devin çöküşü

ABD'nin 101 yıllık otomotiv şirketi General Motors iflastan korunma yasasına başvurdu. GM, ABD şirketler tarihinin üçüncü büyük iflası oldu. Obama, GM'ye ek 30 milyar dolar verilebileceğini açıkladı.

101 yıllık devin çöküşü

ABD'nin ve otomotiv sektörünün sembol şirketlerinden General Motors da kriz kurbanı oldu.


ABD hükümetinin General Motors'a yeniden yapılanması için tanıdığı süre bugün sona erdi. 101 yıllık ABD'li otomotiv devi General Motors resmen iflastan korunma başvurusunda bulundu.

Şirket en büyük alacaklılarının 22.76 milyar dolar büyüklüğünde tahvili elinde bulunduran Wilmington Trust olduğunu ve United Auto Workers sendikasına 20.56 milyar dolar büyüklüğünde çalışan yükümlülüğü borcu olduğunu belirtti.

GM'in iflas mahkemesine gitmesi, Amerikan şirketler tarihinin, Lehman Brothers ve Worldcom'un ardından üçüncü büyük iflası anlamına geliyor.

General Motors'un iflastan korunma yasasından çıkmasını kolaylaştıracak bir gelişme kreditörler kanadında yaşandı.

General Motors'un kreditörlerinin çoğunun, hükümetin 27 milyar dolarlık borca karşılık yeni General Motors'tan hisse alma teklifini kabul ettiği bildirildi.

Bu, General Motors'un iflastan korunma sürecinden çıkmasını hızlandıracak bir gelişme olarak yorumlanıyor.

YÜZDE 60'I DEVLETE
Bir zamanlar ABD'nin ekonomik gücünün sembolü olan General Motors'un, iflas sürecinden 60 ila 90 gün arasında çıkması hedefleniyor.

ABD hükümetinin, General Motors'taki payının ne olacağı netleşmeye başladı. Buna göre, ABD hükümeti General Motors'a 50 milyar dolar kaynak aktarılması karşılığında şirketin yüzde 60 hissesine sahip olacak. 50 milyar dolar, yılbaşından bu yana verilen 20 milyar dolarlık kaynağı da içeriyor.

Kanada hükümeti, 9.5 milyar dolarlık yardıma karşılık yüzde 12 hisse alacak. Hisselerin geri kalanı ise işçi sendikasına ve kreditörlere ait olacak.

GM iflas korumada, küresel işgücünün yüzde 34'ünü temsil eden 21 bin kişiyi işten çıkarmayı ve bayi sayısını da 2 bin 600'e düşürmeyi planlıyor.

ABD'de Chevrolet, Cadillac, Buick ve GMC markalarına odaklanmayı planlayan GM, yıl sonunda aşamalı olarak Pontiac markasını üretimden kaldırmayı amaçlıyor.

8.3 MİLYON SATTI, TOYOTA'YA GEÇİLDİ
Merkezi, ABD otomotiv şirketlerinin kalbi sayılan Detroit'de bulunan GM, 34 ülkede otomobil ve kamyon üretiyor, 244 bin 500 kişiyi istihdam ediyor ve 140 ülkede araç satıp servis olanağı sağlıyor.

Bünyesinde Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, HUMMER, Opel, Pontiac, Saab, Saturn, Vauxhall ve Wuling gibi markaları bulunduran GM, geçen yıl 8.35 milyon adet otomobil ve kamyon sattı.

Geçen yıl GM'den daha fazla araç satan Japon otomobil üreticisi Toyota, 77 yıldır ilk kez GM'yi tahtından etti. GM, bugüne kadar yaklaşık 20 milyar dolarlık devlet yardımı aldı.

OBAMA: GM'NİN PLANINDAN SONUÇ ALINABİLİR
ABD Başkanı Barack Obama, General Motors'un planının uygulanabilir ve sonuç alınabilir olduğunu belirterek, planın GM'nin yeniden ayağa kalkmasına ve randımanını artırmasına yardımcı olacağını dile getirdi.

Otomotiv sektörünün çökmesinin yıkıcı olacağını söyleyen Obama, GM'nin iflas sürecinden hızla çıkacağından emin olduğunu ifade etti.

ABD Başkanı, şirketin ayakları üzerinde durabilmesi için hükümetin ek 30 milyar dolar vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Hükümetin yeni GM'nin yüzde 60'ına sahip olacağını ancak bunun bazı tartışmalara yol açabileceğini söyleyen Obama, yapmadığı ve yapmak istemediği şeyin GM'yi yönetmek olduğunu vurguladı.

Obama, şirketle ilgili kararları sektördeki yöneticilerin vereceğini, hükümetin çok kritik alanlar haricinde idareci rolü oynamaktan kaçınacağını vurgulayarak, amaçlarının GM'nin yeniden ayakları üzerinde durabilmesi ve bu durumdan hızla kurtulması olduğunu ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...