3G'de kritik viraj dönüldü, gözler BTK'da

3G lisans sözleşmeleri Danıştay İdari İşler Kurulu'ndan çıktı. BTK'nın onayı sonrasında şirketlerle sözleşme imzalanması bekleniyor.

3G'de kritik viraj dönüldü, gözler BTK'da

Üçüncü nesil (3G) mobil haberleşme sistemi ihalesinde en yüksek teklifi veren işletmecilerle parafe edilen imtiyaz sözleşmesi taslaklarının, Danıştay İdari İşler Kurulu'nda ele alınarak, nihai kararın oluşturulduğu belirtildi.

Reuters'a bilgi veren kaynaklar, imtiyaz sözleşmelerinin önümüzdeki hafta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nda (BTK) onaylanmasının, izleyen hafta da şirketlerle imzalanmasının beklendiğini söylediler.

Danıştay 1. Dairesi, geçen hafta imtiyaz sözleşmesi taslakları konusunda olumlu görüş bildirmişti. Yasa uyarınca, bu görüşün Danıştay İdari İşler Kurulu'nda ele alınması gerekiyor. Danıştay İdari İşler Kurulu'nun kararının ardından, imtiyaz sözleşmeleri BTK tarafından onaylanacak.

BTK'nın 28 Kasım'da gerçekleştirdiği IMT-2000/UMTS hizmet ve altyapılarının yetkilendirilmesine ilişkin ihalede, A tipi lisans 358 milyon Euro+KDV'ye Turkcell'e, B tipi lisans 250 milyon Euro+KDV'ye Vodafone'a, C tipi lisans da 214 milyon Euro+KDV'ye Türk Telekom iştiraki Avea'ya verilmişti. İhalenin toplam bedeli KDV dahil 970 milyon Euro düzeyinde bulunuyor.

BTK onayından sonra da, 20 Nisan ile başlayan hafta içinde operatörlerin davet edilerek, imtiyaz sözleşmelerinin imzalanması planlanıyor. BTK'dan bu bir yetkili, "Taraflarla imtiyaz sözleşmelerini en kısa sürede imzalamayı planlıyoruz" dedi.

İmzadan üç ay sonra da, üç operatörün eş zamanlı olarak 3G hizmetlerini sunmaya başlamaları planlanıyor. Üçüncü nesilde yetkilendirme süresi 20 yıl olarak belirlenmişti.

Mevcut 2G sistemlerinden 70 kata kadar hızlı olması beklenen, kablosuz ve görüntülü iletişim sağlayacak 3G mobil iletişim hizmetlerinin yetkilendirmesi ihaleleri sonrasında, tarafların imzalaması gereken imtiyaz sözleşmeleri için Danıştay'ın görüşünün alınması zorunlu bulunuyor.

Geçen yıl Kasım ayında yapılan ihalelerin ardından mobil operatörler ile BTK arasında parafe edilen imtiyaz sözleşmeleri, görüş için 4 Aralık'ta Danıştay'a gönderilmişti. Danıştay'ın imtiyaz sözleşmelerinin içeriğine ilişkin görüşünü 60 gün içinde veya 5 Şubat'a kadar bildirmesi gerekiyordu. Ancak söz konusu süre bağlayıcı olmadığından dolayı gerekirse aşılabiliyor.

Lisans bedellerinin Nisan ayında Hazine hesaplarına aktarılmasını bekleniyor. Bu satıştan kaynaklanan KDV ise bir sonraki ay hesaplara yansıyacak.

Sayfa Yükleniyor...