4 şiddetinde deprem Ankara'yı liste başı yaptı

Türkiye'de konutların yüzde 27'si zorunlu deprem sigortasına sahip olurken, iller bazında ilk sırayı yüzde 56,34 ile Ankara aldı.

4 şiddetinde deprem Ankara'yı liste başı yaptı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre, Akdeniz Bölgesi'nde zorunlu deprem sigortası oranı yüzde 19, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 14, Ege Bölgesi'nde yüzde 26,37, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 11,5, Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 18, Marmara Bölgesi'nde yüzde 33 olurken İç Anadolu bölgesi yüzde 34,22 ile ilk sırada yer alıyor.        

İller bazında ilk sırada yüzde 56,34 ile Ankara geliyor. Ankara'yı yüzde 53,07 ile Bolu, yüzde 44,25 ile Yalova, yüzde 44,24 ile Muğla, yüzde 44,16 ile Düzce izliyor.        

İstanbul'da ise konutların yüzde 35'i sigortalı. Marmara Bölgesi'nde yüzde 44,25 ile Yalova ilk sırada bulunurken, yüzde 38 ile Sakarya ve yüzde 37,32 ile Tekirdağ geliyor. Marmara Bölgesi'nde İstanbul Tekirdağ'ın ardından dördüncü sırada yer alıyor.        

İller bazında zorunlu deprem sigortasının en düşük olduğu il yüzde 3 ile Şırnak. Bunu yüzde 5,10 ile Muş, Yüzde 6 ile Hakkari takip ediyor.
        
''SİGORTALILIK ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL ANKARA''
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigortalılık oranının en yüksek olduğu ilin Ankara olduğunu belirterek, ''Ankara'daki sigortalılık oranının yüksekliği İç Anadolu'yu da bölgeler arası sıralamada en üste taşıyor. Bu oranlarda hem ilimizdeki eğitim seviyesinin yüksekliğinin hem de geçtiğimiz yıl bu kentimizde yaşanan 4 ve üzeri şiddetteki depremlerin etkili olduğunu düşünüyoruz'' dedi.        

Serdar, genel olarak deprem yaşanan bölgelerde halkın önlem alma ihtiyacını daha derinden hissettiğini ve sigortalılık oranlarının arttığını söyledi.        

1999'da yaşanan Marmara depreminin üzerinden geçen on yılda ülkede deprem tehlikesinin unutulmaya yüz tuttuğunu ve önlemlerin zayıfladığını ifade eden Serdar, şunları kaydetti:        

''Maalesef acıyı yaşamadan önlem almanın gerekliliğini öğrenemiyoruz. Oysa deprem her zaman siyah beyaz sonuçlar doğurmaz. Can kaybına neden olmayan depremler bile konutlarımızda ciddi hasara yol açabilir. Zorunlu deprem sigortası sadece konutların yıkılması durumunda değil deprem kaynaklı her türlü hasarda tazminat ödüyor. Depremden sonra hayata devam edebilmek için zorunlu deprem sigortası son derece önemli bir ihtiyaç...''
        
''AMACIMIZ, ÜLKE GENELİNDE TÜM KONUTLARI GÜVENCE ALTINA ALMAK''
Türkiye'de net istatistik veriler olmamakla birlikte zorunlu deprem sigortası kapsamına giren konut sayısının yaklaşık 13 milyon olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.        

Zorunlu deprem sigortalı konut sayısının bugün itibariyle 3 milyon 500 bine, oranının ise yüzde 27'ye ulaştığını ifade eden Serdar, ''Önemle belirtmek isteriz ki, DASK'ın henüz kurulmadığı Marmara Depremi öncesinde ülkemizdeki sigortalı konut sayısı yalnızca 500 bindi. Geçen süre zarfında zorunlu deprem sigortalı konut sayısı 1999'daki sigortalı konut sayısının 7 kat üstüne çıktı'' dedi.         İdris Serdar, 10 yıl öncesine kıyasla bugün elde ettikleri sonuçlar büyük bir gelişmeye işaret etse de DASK olarak amaçlarının, ülke genelinde tüm konutları ödenebilir bir prim karşılığında yüksek teminatla, güvence altına almak olduğunu vurguladı.        

Serdar, ''DASK'ın hedefi 2010 yılının sonuna kadar zorunlu deprem sigortalı konut sayısını 5 milyona çıkarmak'' diye konuştu.       

Sayfa Yükleniyor...