'AB bankalarının 106 milyar Euro ihtiyacı var'

Avrupa Bankacılık Kurumu , AB bankalarının 106 milyar Euro sermayeye ihtiyaçları olduğunu açıkladı.

Avrupa'daki bankaları denetimi altında bulunduran Avrupa Bankacılık Kurumu (EBA), Avrupa Birliği'nde (AB) bulunan bankaların Haziran 2012'ye kadar 106 milyar Euro'luk sermaye artırmalarının gerektiğini açıkladı.

EBA, çekirdek sermaye seviyelerinin yükseltilmesi, ülke borçlarına ilişkin risklerin giderilmesi ve fonlama garantileri sağlanması şeklinde benimsediği üç aşamalı yaklaşım sayesinde bankalara olan güveni, zaten kırılgan durumda olan ekonomiye sağlanan kredilere zarar vermeden tesis etmeyi umuyor.

Diğer taraftan, artırılması gerekecek gerçek sermaye miktarının, bankaların sermaye açığı olarak belirtilen 106 milyar Euro'nun daha altında olabileceği yönünde işaretler de belirmeye başladı.

EBA'ya göre Yunan bankalarının 30 milyar Euro'luk ekstra sermayeye ihtiyacı olacak. Ancak EBA mevcut mali yardım programıyla sağlanan kaynak sayesinde sermaye açığının bu tutardan daha az olabileceğini belirtti.

Bankalardan ayrıca Seviye 1 sermaye oranlarını en az yüzde 9'a çıkarmaları istenecek. Artırılan sermayenin, bazıları için aynı zamanda ülke borcu riskini de telafi edecek geçici bir tampon özelliği sağlayacağı için "en yüksek kalitede" olması isteniyor.

EBA bankaların tek tek ne kadar sermayeye ihtiyaç duyacaklarını ise belirtmedi.

Sayfa Yükleniyor...