Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde üçüncü reaktörün temeli atıldı

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS'de yeni bir adım daha atıldı. Santralin 3. reaktörünün temeli törenle atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin törene video konferans yöntemiyle katıldı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde üçüncü reaktörün temeli atıldı

Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında bulunan Akkuyu NGS'de üçüncü ünitenin temel atma töreni, Cumhurbaşkanı ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı 'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Törene, Erdoğan ve Putin'in video konferansla katılmasının yanı sıra ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, santralin yapımını üstlenen Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev, Mersin Valisi Ali İhsan Su, milletvekilleri ve Akkuyu Nükleer A.Ş. yetkilileri de katıldı.

"CUMHURİYETİMİZİN 100'ÜNCÜ YILINDA TÜRKİYE'Yİ NÜKLEER ENERJİ SAHİBİ ÜLKELER LİGİNE KATACAĞIZ"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan "Milli enerji altyapımıza nükleer gücü de dahil etme kararı, enerji tedarik güvenliği yönünde attığımız stratejik bir adımdır" dedi.

Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti:

"Hedefimiz, enerji üretirken sıfır emisyonla çalışan ve çevreye hiçbir zararı olmayan nükleer enerjiyi ülkemizin enerji sepetine eklemektir. Kurulu gücümüz içerisindeki yerli ve yenilenebilir enerjinin payı yüzde 63,7 seviyesine ulaştı. Karadeniz'deki 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfimiz, bağımsız enerji, güçlü Türkiye kararlılığımızın en önemli adımlarından biri oldu. 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde üçüncü reaktörün temeli atıldı - 1

Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'mizi en ileri düzeyde güvenlik sistemleriyle donatıyor, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı standartlarına uygunluğuna mutlaka dikkat ediyoruz.

Akkuyu NGS, yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrik üreterek ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacaktır. Sağlık altyapımız sayesinde oluşturduğumuz engelsiz ve güvenli turizm anlayışıyla bu sene de Rus misafirlerimizi ağırlamaya hazırız. Eğitilen gençlerimiz nükleer güç santralimizin tüm süreçlerinde görev alacak. Böylece Türkiye'nin nükleer enerjide beyin takımı oluşacak."

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde üçüncü reaktörün temeli atıldı - 2

PUTiN: YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Törende konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Ortak projemiz Akkuyu NGS’de yeni bir dönem başlıyor. Projenin gerçekleştirilmesi Türkiye’nin enerji güvenliğine ciddi katkılar sağlayacak, ekonomisini daha da güçlendirecek. Akkuyu NGS projesinde en sıkı güvenlik tedbirlerine uyulmaktadır, projenin çevre dostu olması için elimizden geleni yapıyoruz."

"TEK BAŞINA TÜM TÜRKİYE'NİN ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10'UNU KARŞILAYACAK"

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de şunları söyledi:

"Bugün üçüncü reaktörün temelinin atılmasıyla hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. İnşallah seneye de dördüncü ve son reaktörün temelini birlikte atarız. Akkuyu, 2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında, enerji üretmeye başlayacak. Türkiye, o gün yepyeni bir enerjiyle tanışacak.

Akkuyu tam kapasite devreye girdiğinde yılda üreteceği 35 milyar kilovatsaat enerjiyle, tek başına tüm Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak."

"TÜRK TEDARİKÇİLERDEN 2 MİLYAR DOLARDAN FAZLA HİZMET VE MAL ALIMI YAPILDI"

Rosatom Genel Müdürü Likhachev ise bundan sadece 5 yıl önce Akkuyu NGS’nin startının verildiğini söyledi. Projede bugüne kadar gerçekleştirilen aşamaları anlatan Likhachev, projenin Rusya için de çok önemli olduğunun altını çizdi.

Şu anda yeni sistemlerin kurulduğunu, paralel olarak da altyapı çalışmalarına devam ettiklerini belirten Likhachev, “Biz bu yıl içerisinde anahtar niteliğinde birinci ve ikinci reaktörlerin artık gövdesini monte edeceğiz. Koruma sistemini inşa edeceğiz ve montajına geçeceğiz. Şu an şantiyemizde 400’den fazla Türk şirketi çalışıyor. Bu şirketler malzeme hizmeti veriyor. Bugüne kadar Türk tedarikçilerden 2 milyar dolardan fazla hizmet ve mal alımı yapıldı" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...