Altın ithalatı Eylül'de yüzde 644 arttı

Altın ithalatı ekonomi endişeleri ve fiyat artışının süreceği beklentisiyle Eylül'de 18.2 tona yükseldi.

Altın ithalatı Eylül'de yüzde 644 arttı

Küresel ekonomiye yönelik endişeler ve altının ons fiyatının daha da yükseleceğine yönelik beklentilerle hem fiziki hem de kaydi olarak yatırımın talebinin artması sonucu Türkiye'nin altın ithalatı Eylül'de önceki aya göre yüzde 6.4, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 644 artarak 18.23 ton olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin altın ithalatı geçen yılın aynı ayında 2.45 ton, bu yılın Eylül ayında ise 17.14 ton olmuştu.

İstanbul Altın Borsası (İAB) verilerine göre, Türkiye'nin ilk dokuz aydaki altın ithalatı 69.15 ton oldu. Geçen yılın aynı döneminde ithalat 29.69 ton olmuştu.

Garanti Bankası Altın Piyasaları Sorumlusu Alper Kalyoncu, "Hem banka mevduatı hem de fiziki altın tarafında talep oldukça yüksek ve daha ziyade yatırım amaçlı. Altının ons fiyatında geçen ay görülen sert düşüş alımı durdurmuştu. Talep daha çok 1,800 dolar seviyesinin üzerinden geldi. Talepteki artış fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle oluyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Altının ons fiyatında 1,600 dolar seviyelerinde destek bulması bekleniyor. Yılsonuna doğru ise tekrar 1,800/1,900 dolar seviyelerine yükseleceğine dair beklentiler var. Fiyatlarda yükseliş devam ederse, talep artışı da sürecektir. Ancak fiyatların düşük seyretmesi daha fazla yükselmeyeceği beklentisi oluşturup yatırımı durdurabilir. İthalat tarafında da ons fiyatının yükselmesiyle birlikte kuvvetli talep devam edecektir. Altının ons fiyatı düşmesine rağmen, dolar/TL'nin yüksek seyretmesi nedeniyle gram altın 99.3 TL civarlarında işlem görüyor. Sert düşüş yaşandığında gram altın fiyatı 93 TL'ye kadar gerilemişti. Bunun da yılsonuna doğru tekrar 105-106 TL seviyelerine yükselmesi bekleniyor."

Spot altının ons fiyatı 6 Eylül'de tarihi rekor olan 1,920.30 dolara yükselmişti.

Sayfa Yükleniyor...