Ankara-Ayaş arasına hızlı tren geliyor

Ulaştırma Bakanlığı, Sürat Demiryolu Projesi'nin Ankara-Ayaş bölümünün saatte 250 kilometre hıza uygun hale getirilerek hizmete sunulması için harekete geçti.

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Havameydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğü, Ankara-İstanbul arasında hızlı tren işletimi için çalışmalarına başlanan, ancak 85 kilometrelik Ankara-Ayaş kesiminin yapılmasının ardından durdurulan Sürat Demiryolu Projesi'nin bu kısmı için çalışmalara başladı.

Buna göre, Ankara-Ayaş hattının rehabilitasyonunu tamamlayarak 250 kilometre hıza uygun hale getirilmesi için proje hazırlayan DLH Genel Müdürlüğü, 85 kilometrelik bu kısmı düzenleyerek hizmete sunmayı planlıyor.

Rehabilitasyon projesi için DPT'ye başvuruda bulunan DLH, proje çalışmalarını gelecek yıl içerisinde tamamlamayı öngörüyor.

Bu hattın hizmete sunulmasıyla Ankara-Ayaş arasında yolcu taşınması, Ayaş'ta çıkarılan madenin karayolu yerine demiryoluyla taşınması ve yaklaşık 1 milyar TL'lik bir yatırımın yapıldığı bu hattın altyapısının kullanılır hale getirilmesi planlanıyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, toplam 260 kilometre uzunluğundaki bu projenin Ankara-Ayaş kesimini saatte 250 kilometre hıza uygun hale getirerek hizmete açabileceklerini ve bunun için gereken yaklaşık 150 milyon TL'lik kaynağı Bakanlığının karşılayabileceğini belirtmişti.

Bakan Yıldırım, Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin hizmete girmesinden sonra talep olması halinde Sürat Demiryolu'nun tümünü YİD ile ihale ederek, tamamlayabileceklerini de kaydetmişti.

SÜRAT DEMİRYOLU PROJESİ
Sürat Demiryolu Projesi'nin inşasına 1975 yılında başlandı. 10,5 kilometrelik Ayaş Tüneli'nin 8,5 kilometrelik kısmı tamamlanabildi.

Projenin Arifiye-Sincan arasındaki 275 kilometrelik kısmının 85 kilometrelik bölümü, önceden belirtildiği gibi saatte 300 kilometre hıza göre değil, 160 kilometre hıza göre planlandı.

Öte yandan altyapı inşaatı yüzde 85 oranında tamamlanan Sincan-Çayırhan kısmının geometrik standartları ve tünel tasarımı Yüksek Hızlı Tren projesi kriterlerine uygun değildi.

İncelemelerde Sürat Demiryolu'nun geçeceği Sincan-Çayırhan arasındaki altyapı, köprüler ve diğer sanat yapılarının da yüksek hız standartlarına uymadığı tespit edildi ve bu yapıların yeniden inşası halinde tünellerin aerodinamik basınçları karşılamaya yeterli kesit alanında inşa edilmediği belirlendi.

Diğer taraftan Proje, İstanbul'a kadar uzanmıyor, Arifiye'de son buluyordu. Ayrıca proje, Uluslararası Demiryolu Birliği (UIC) ve Avrupa Birliği'nin (AB) belirlediği 'yüksek hız' tanımına uymadığı için konvansiyonel bir hat olarak kabul edildi.

Ankara-Ayaş kesimi için yaklaşık 1 milyar lira harcanan Sürat Demiryolu Projesinin tamamlanması için 5 milyar dolarlık bir yatırım gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...