Ankara'da orta vadeli program zirvesi

Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında bazı bakanlar ile AK Parti yöneticilerinin katıldığı toplantıda Orta Vadeli Program ele alındı.

Başbakanlık Yeni Bina'daki çalışma toplantısına, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz, Zafer Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanı sıra AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli ve AKP Genel Başkan Yardımcı Bülent Gedikli katıldı.

Yaklaşık 2 saat süren toplantının yarın da devam edeceği öğrenildi. Toplantının ardından açıklama yapılması bekleniyor.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre, (2010-2012) dönemini kapsayacak olan Orta Vadeli Program'ın (OVP) Mayıs ayı sonuna kadar açıklanması gerekiyordu.

Yasa kapsamında, çok yıllı bütçe hazırlık süreci, Bakanlar Kurulu'nun Mayıs ayının sonuna kadar makro politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri de kapsayacak şekilde Devlet Planlama Teşkilatı'nca hazırlanan OVP'yi kabul etmesiyle başlıyor. OVP, makro politikaların yanı sıra temel gelişme eksenlerini ve ana sektörleri kapsıyor.

Bütçe hazırlık sürecinde yer alan ve halen açıklanmayan ikinci doküman da Orta Vadeli Mali Plan (OVMP). Gelecek üç yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleriyle birlikte hedef açık ve borçlanma durumu, kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren OVMP'nin de OVP ile uyumlu olması gerekiyor.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan OVMP'nin, her yıl 15 Haziran'a kadar Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanarak Resmi Gazetede yayımlanması öngörülüyor.

Gelinen nokta ve üç aylık gecikme dikkate alındığında her iki belgenin eş zamanlı açıklanması bekleniyor. Ancak, bu konuda şu ana kadar herhangi bir tarih verilmedi.

Anayasa gereği, bütçeye ilişkin yasa tasarısının da her yılın 17 Ekim günü akşamına kadar TBMM'ye sunulması ve yasanın da 1 Ocak'tan önce Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...