Asya büyümek için ABD'liye güvenmemeli!

Asya Kalkınma Bankası Başkanı Kuroda, Asya'nın ekonomik büyüme için ABD tüketicisine güvenmemesi gerektiğini söyledi.

Asya büyümek için ABD'liye güvenmemeli!

Asya Kalkınma Bankası (ADB) Başkanı Haruhiko Kuroda, Asya ülkelerinin uzun vadeli ekonomik büyüme için ABD'ye yapılacak ihracata bel bağlamaması gerektiğini, çünkü borçlarını ödemek için tasarrufa giden Amerikan halkının daha az tüketeceğini söyledi.

Kuroda, ADB'nin Mart ayında açıklanan tahminleriyle aynı doğrultudaki açıklamasında, gelişmekte olan Asya ülkelerinde geçen yıl görülen yüzde 6.3 büyümenin bu yıl yüzde 3.4'e gerileyeceğini ve bunun nedeninin ihracattaki düşüş olacağını söyledi.

Kuroda, Japonya ve Avrupa'nın yılın ikinci yarısında toparlanmasıyla birlikte, Asya'da büyümenin de 2010 yılında yüzde 6.0'ya yükselmesini beklediklerini söyledi.

Kuroda Tokyo'da yaptığı bir konuşmada, "Asya'nın kısa vadeli görünümü için iyimserim, ama uzun vadede karamsarım. ABD'de tasarruf oranı yüzde 10'a kadar yükselebilir ve tüketim kısılır. Asya'nın Amerikan tüketicisine güvenmesi artık mümkün olmayacak" dedi.

Kuroda, uzun vadeli büyümeyi sağlamak için Asya ülkelerinin sosyal refah kurumlarını geliştirme yoluyla iç talebi canlandırmak zorunda olduklarını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...