Avea'nın abone sayısı 13 milyona yaklaştı

Avea'nın faaliyet zararı geçen yıl 224 milyon lira oldu. Avea'nın gelirleri 3.08 milyar liraya çıkarken, abone sayısı 12.8 milyona ulaştı.

Avea'nın abone sayısı 13 milyona yaklaştı

Türk Telekom'un bağlı ortaklığı Avea'nın CEO'su Erkan Akdemir, şirketin faaliyet zararının her yıl azaldığını ancak hangi yıl pozitif faaliyet kârlılığı sağlayacaklarını öngörmenin şu aşamada zor olduğunu söyledi.

Avea'nın faaliyet zararı 2011 yılında yüzde 26 azalarak 224 milyon lira olurken, faaliyet kâr marjı ise eksi yüzde 7 olarak gerçekleşti.

Avea'nın 2011 yılı sonuçlarının değerlendirilmesine ilişkin toplantıda bir sunum yapan ve soruları yanıtlayan Akdemir, "Faaliyet zararı her yıl azalıyor ama bunun hangi yıl pozitife döneceği noktasında şu anda öngörüde bulunmak zor. Hem yatırımcılar, hem operatörlerin üzerinde önemle durduğu nokta EBITDA (FAVÖK) kârlılığı. Oradaki sürdürülebilir büyümenin, gelişimin sağlanması çok önemli. O tarafta Avea'nın iyi bir performans gösterdiğini söyleyebilirim" dedi.

Avea'nın faiz amortisman vergi öncesi kârlılığı (FAVÖK) 2011 yılında yüzde 15 artışla 383 milyon TL'ye yükselirken, Akdemir kârlılık anlamında iyileşme sağladıklarını ancak piyasada rekabeti bozacak derecedeki unsurların yer almasının da bir gerçek olduğunu ifade etti.

Yoğun yatırım harcamaları ve mobil iletişim piyasasında sert tarife rekabeti, operatörlerin kârlılıkları üzerinde baskı yaratıyor.

Avea'nın 2011 yılı gelirleri yüzde 16 artışla 3.08 milyar liraya çıkarken, son çeyrekte abone sayısı 300,000 artışla 2011 sonu itibariyle 12.8 milyona ulaştı. Avea'nın faturalı abone oranı 2011 yılında yüzde 44'e çıkarken, abone başına aylık gelir rakamı (ARPU) ise 20.4 TL olarak gerçekleşti. Şirketin data gelirleri ise 2010'a göre yüzde 146 artışla 220 milyon liraya yükseldi. Avea yılın son çeyreğinde ise abone başına konuşma süresini bir önceki yıla göre yüzde 18 artırarak 316 dakikaya çıkardı.

Toplamda 800 milyon liralık yatırım gerçekleştiren Avea bunun 638 milyon liralık kısmını kapsama alanına yaparken, 3G yatırımlarına 148 milyon lira aktarıldı ve 3G kapsaması yüzde 80'e çıktı. Akdemir, şirketin gelirlerinin yüzde 26'sının 2011 yılında yatırımlara dönüştüğünün altını çizdi.

NUMARA TAŞIMADAN NET 626 BİN ABONE GELDİ
Numara taşınabilirliğinin 2008 yılında başlamasının ardından pazardaki diğer iki operatörden de net kazançlı olduklarını söyleyen Akdemir'in verdiği bilgiye göre, 2011 yılında Avea'ya net 626 bin adet abone taşındı. Akdemir'in sunumuna göre, 2011'de Vodafone'a 335,000 adet abone taşınırken, Turkcell'den diğer operatörlere taşınan numara sayısı ise 961 bin adet olarak gerçekleşti.

Akdemir, sektördeki regülasyon beklentilerine ilişkin bir soruya yanıt verirken ise, "Sektör 2012 yılında arabağlantı ücretlerinde bir indirim beklentisine girdi. Son iki yıldır arabağlantı fiyatlarında düşme olmuyor. Bu yıldan itibaren düşme beklentisi yüksek seviyede" dedi.

Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu (BTK), ara bağlantı ücret tarifelerinde en son 1 Nisan 2010'dan geçerli olmak üzere yaklaşık yüzde 52 indirim yapmıştı.

KANAFANİ: DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK
Toplantıya katılan Türk Telekom Grubu CEO'su Hakam Kanafani de, grup olarak Avea'ya tam destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söylerken, Avea'nın 2011 yılında Türk Telekom'un finansallarında gelir büyümesine yüzde 40'tan fazla katkı sağladığını ifade etti ve bunun Türk Telekom'un gelir akışının nasıl değiştiğini gösterdiğini söyledi.

Kanafani, Türk Telekom'un yatırım harcamalarının 2011 ve 2012 yıllarında yüksek seviyede gerçekleşeceğini hatırlatarak, "Gelecek yıllar olan 2013 ve 2014'te yatırım harcamalarımızda hafif düşüşler göreceğiz" dedi.

Kanafani, Türk Telekom'un ana hissedarı Oger Telecom'a Katar sermayesinin ilgisi konusundaki bir soruya ilişkin ise yorum yapmayacağını ve Saudi Oger'in konuyla ilgili açıklamasının geçerli olduğunu ifade etti.

Reuters'ın 30 Ocak tarihli haberinde Katar'ın, Oger Telecom'un ana hissedarı olan Saudi Oger ile Oger Telecom'daki hisselerini almak için görüştüğü belirtilmişti. Türk Telekom'un dolaylı hakim ortağı Saudi Oger ise 31 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Oger Telecom'daki hisselerinin satışıyla ilgili şu anda değerlendirilmekte olan herhangi bir teklifin bulunmadığını duyurmuştu.

Sayfa Yükleniyor...