Avrupa bankaları 19 milyar dolar aktif silebilir

JPMorgan analistleri, Avrupa’daki yatırım bankalarının bu çeyrekte 18.9 milyar dolar büyüklüğünde aktif silme işlemi yapmak zorunda kalacaklarını belirttiler.

JPMorgan raporu, bugün 1999’dan beri ilk defa zarar göstermesi beklenen Goldman Sachs’ın sonuçlarının az öncesinde açıklandı.

JPMorgan analisti Kian Abouhossein, Avrupa’nın büyük şirketlere kredi veren bankaları ile yatırım bankaları arasında en büyük 10’unun, şu ana kadar 91 milyar euro büyüklüğünde aktif sildiğini ve yapılandırılmış kredi varlıklarının piyasa satış fiyat değerlendirmelerine ulaşmak için yüzde 13 oranında daha aktif silmeleri gerektiğini belirtti.

Abouhossein, Deutsche Bank ve Credit Agricole’ün 2.3’er milyar Euro, İngiliz bankası Barclays’in ise 2 milyar euro aktif silmesi gerekeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

En büyük aktif silme riskini ticari mortgage’a dayalı menkul kıymetlerin (CMBS) taşıdığını söyleyen Abouhossein, “Yapılandırılmış kredi krizinin sonuna yaklaşılmasına rağmen, geleneksel kredilerin kalitesinin 2009’da bankalar üzerinde baskı oluşturmasını ve finansmanın 2009-2010’da bir kaygı nedeni olmasını bekliyoruz” dedi.

Yarın dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklayacak olan Morgan Stanley’in de zarar göstermesi bekleniyor. Analistler, Goldman Sachs ve Morgan Stanley’in zararlarını, özellikle CMBS ve kaldıraçlı finans alanı için gereken aktif silme işlemlerinin boyutu hakkında bir fikir vermesi açısından dikkatle izliyorlar.

Sayfa Yükleniyor...