Avrupa bankaları 'stres'e girdi

Avrupa Birliği liderlerini bir araya getiren Avrupa Komisyonu toplantısından uzlaşı mesajı çıktı. Avrupa bankalarına uygulanan stres testlerinin sürpriz şekilde toplantıların ana gündem maddesi haline gelmesi dikkat çekti.

Avrupa bankaları 'stres'e girdi

Avrupa'yı banka stres testi heyecanı sardı. AB ülkeleri, bölgenin önde gelen bankalarının stres testleriyle gözden geçirilmesi konusunda anlaştı.

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy, AB olarak stres testlerinin detaylı bir şekilde açıklanması konusunda uzlaşmaya vardıklarını kaydetti.

AB liderler zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Van Rompuy, tüm AB ülkelerinin banka stres testi sonuçlarını en geç Temmuz’un ikinci yarısında açıklayacağını kaydetti.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, stres testlerinin sonuçlarını açıklamanın söylentileri sona erdirmenin en iyi yolu olduğunu söyledi. Van Rompuy ile beraber basın açıklaması yapan Zapatero, İspanyol bankalar ve diğer bankaların durumunu ortaya koymak için şeffaflıktan daha iyi bir yol olmadığını ifade etti.

Toplantıların ardından, İspanya ile Fransa'nın, Almanya'yı test sonuçlarının açıklanması için ikna etmiş olması dikkat çekti.

AB liderler zirvesinden stres testinin yanısıra pek çok konuda uzlaşı çıktı. AB ülkeleri daha sert bütçe kuralları ve koordinasyonun artırılması konusunda anlaşmaya vardı.

Bütçe kurallarına uymayan ülkelerin daha güçlü yaptırımlara maruz kalacağını belirten AB ülkeleri, bütçelerin önce AB'ye, daha sonra ulusal parlamentolara sunulmasına karar verdi.

Diğer yandan birlik ülkeleri, bankacılık işlemlerine vergi getirme fikrini 26-27 Haziran'da kanada'da yapılacak G20 zirvesinde gündeme getirme kararı aldı.

Sayfa Yükleniyor...