Avrupa ekonomisi durgunluktan çıkıyor

Avurpa Komisyonu, Avrupa ekonomisinin bölgenin durgunluktan çıkmakta olduğunu ve bir dönüm noktasında bulunduğunu belirtti.

Avrupa ekonomisi durgunluktan çıkıyor

Avrupa Komisyonu, euro bölgesi için gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) yıl sonu daralma beklentisini Mayıs'ta açıkladığı seviye olan yüzde 4 olarak korudu ancak bölgenin durgunluktan çıkmakta olduğunu ve bir dönüm noktasında bulunduğunu belirtti.

Komisyon'dan yapılan açıklamaya göre Euro Bölgesi ekonomisinin çeyrek bazda; üçüncü çeyrekte yüzde 0.2, dördüncü çeyrekte ise yüzde 0.1 büyümesi bekleniyor.

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2.4, ikinci çeyrekte de yüzde 0.2 küçülmüştü.

Açıklamada bir Komisyon yetkilisi, "Büyümenin ivmesi yılın ikinci yarısı için yukarı yönlü revize edildi. Fakat yılın başında alınan sonuçlar o kadar zayıftı ki, beklentilerin üzerinde kaydedilen ikinci çeyrek büyümesine ve bu yukarı revize edilmiş görünüme rağmen yıllık bazda GSYH'deki daralma tahmininde bir değişiklik olmadı" dedi.

Aynı yetkili ayrıca durgunluktan çıkış işaretlerine rastlandığına dikkat çekerek, "Öyle görünüyor ki Avrupa Birliği ekonomisi bir dönüm noktasında" değerlendirmesini yaptı.

Mali işlerden sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Joaquin Almunia, görünümdeki yukarı yönlü revizyonun arkasındaki ana sebebin "merkez bankalarının ve devletlerin ekonomiye eşi görülmemiş miktarlarda para akıtmaları" olduğunu kaydetti.

Almunia, yaptığı yazılı açıklamada, "Canlandırma programları 2009 ve 2010'da devam etmeli, ancak blok çapında bütçe açıkları beklentilerin üzerinde gerçekleştiği için euro bölgesi ve Avrupa Birliği bir çıkış stratejisi de ortaya koymalı" dedi.

Avrupa Komisyonu'nun verilerine göre euro bölgesinde yıl sonu enflasyonunun yüzde 0.4 olması öngörülüyor.

Sayfa Yükleniyor...