Avrupa Yunanistan'ı kurtaracak mı?

Avrupa hükümetlerinin Yunanistan'a yardım için prensipte anlaştığı belirtildi. Yardım gerçekleşirse 11 yıllık Euro Bölgesi tarihinde ilk kez bir ülke kurtarılacak.

Borç sorunu yaşayan Yunanistan'a Avrupalı hükümetler yardıma koşuyor.


Almanya koalisyon hükümetinden üst düzeyli bir kaynağın dün verdiği bilgiye göre Avrupa devletleri, ağır borç yükü altında bulunan Yunanistan'a yardım edilmesi için prensipte anlaştı.

Yardımın gerçekleşmesi halinde 11 yıllık Euro Bölgesi tarihinde ilk defa bir ülke kurtarılmış olacak.

Konuya ilişkin görüşmeleri hakkında bilgi sahibi olan kaynak, "Euro Bölgesi içinde Yunanistan'a yardım kararı ilke olarak alındı" dedi.

Kaynak, henüz nihai karara varılmadığını ve farklı yöntemlerin incelendiğini ancak en olası yöntemin "çift taraflı yardım" olduğunu belirtti.

Kaynağın açıklamaları Avrupa Birliği'nin en güçlü ekonomisi olan Almanya'nın piyasalarda euro bölgesine yönelik oluşan güven krizini aşmak için hareket etmeye hazır olduğu yönünde en güçlü işaret oldu.

Almanya hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm ise konu hakkında bir anlaşmaya varıldığı yönünde basında çıkan haberlerin "asılsız" olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Almanya’nın Yunanistan ve diğer sorunlu Avrupa ülkelerinin borçlarına garanti vermeyi düşündüğü bildirildi.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Almanya Maliye Bakanlığı konuyu bir süredir Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ile görüşüyor. Ancak gazete, konuya ilişkin nihai kararın bu hafta alınmayabileceğini ifade etti.

ROUBINI: IMF YARDIMI DAHA FAYDALI OLUR
Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Avrupalı yetkililerin Yunanistan'a yardım etmeyi düşünmelerinin doğru yönde bir adım olduğunu, ancak uzun vadede IMF yardımının daha faydalı olacağını belirtti.

Roubini, Yunanistan'daki sorunların buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu kaydetti. İspanya ve Portekiz'in de yüksek bütçe açığı ve rekabet gücünün kaybolması sorunu olduğunu söyleyen Roubini, bu sorunların bir dereceye kadar İrlanda ve İtalya'da da bulunduğunu ifade etti. Roubini, ülkelerin borçlarını ödeyememe riskinin önümüzdeki birkaç yılın kritik konularından biri olacağını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...