Aydın Doğan holdingin başkanlığını bıraktı

Aydın Doğan, Dogan Holding'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan ayrılıyor.

Aydın Doğan holdingin başkanlığını bıraktı

Doğan Holding'in tepe yönetiminde tarihi bir değişim yaşandı.


Doğan Holding, Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere yönetim kurulu başkanlığı ve üyeliği görevlerinden ayrılması, yönetim kurulu başkanlığına ise Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın getirilmesi kararı alındığını açıkladı.

Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş'den yapılan yazılı açıklamada, Holding Yönetim Kurulu'nun, istikrar içinde büyümek, mevcut iktisadi gücü ve konumunu korumak,geliştirmek, ülke sınırları dışına taşan yatırım faaliyetlerinde güçlü yabancı ortaklıklar tesis etmek amacıyla yeni bir yapılanmaya gitme kararı aldığı kaydedildi.

Kurumsal yapının güçlendirilmesi, holding ve iştirak yönetimlerinin etkinleştirilmesi, konsolide karlılığın ve performansın artırılması amacını güden yeni yapının temel değişim unsurlarının sıralandığı açıklamada, Doğan Holding ve Doğan Yayın Holding'in yönetim yapılarının sadeleştirilerek (mevzuat ile zorunlu kılınan haller hariç) iki holdingin ortak bir profesyonel ekip tarafından yönetileceği belirtildi.

İştiraklerin faaliyet alanları itibariyle gruplandırılarak Holdinge raporlayan iş birimleri haline getirileceği dile getirilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

''Aile bireyleri, Doğan Grubu şirketleri bünyesinde yürüttükleri icrai faaliyetleri önümüzdeki altı ay içinde profesyonel CEO'lara devrederek aynı şirketlerin yönetim kurulu başkanı olarak görev yapacaklardır. Ayrıca, yeni yapıda, yukarıdaki icrai olmayan görevlerine ilave olarak, Holding Yönetim Kurulu'nda yer alarak, birlikte, tüm grubun stratejik gelişmesinden, gelecek tasarımından ve konsolide performansından sorumlu olacaklardır.

Yeni dönemde, Doğan Şirketler Grubu Holding'in ve Doğan Yayın Holding'in Onursal Başkanlığını Aydın Doğan, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Arzuhan Doğan Yalçındağ üstlenecektir. Yeniden yapılanmanın, Holding ve İştirak genel kurullarının ardından 2010 yılının ilk altı ayı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir''

MALİYE'YLE UZLAŞAMAMIŞTI
Aydın Doğan'ın medya ve enerji sektörlerinde ağırlıklı olarak yatırımları bulunan Doğan Şirketler Grubu Holding yönetim kurulundan ayrılması, Doğan Yayın Holding'e kesilen yüklü vergi cezası nedeniyle, hükümet ile grup arasında tansiyonun arttığı bir döneme denk gelirken, analistler haberin grup hisseleri üzerinde büyük bir etki göstermesini beklemediğini ifade etti.

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri tarafından Doğan Yayın Holding'in bazı bağlı ortaklıklarına yaklaşık 3.8 milyar liralık vergi cezası kesilmiş, hukuki süreç devam ederken, Maliye ile uzlaşma görüşmeleri sonuçsuz kalmıştı.

Haberin ardından, hisselerdeki beklenti ile ilgili olarak, BGC Partners'tan Serap Mutlu, Aydın Doğan'ın, Holding yönetim kurulundaki görevlerinden ayrılmasıyla ilgili, "Hafif nötr olarak değerlendirdik, çok büyük bir tepki beklemiyoruz" yorumunu yaptı.

Oyak Yatırım'dan Hasan Şener ise kararı bir görev değişimi olarak değerlendirdiğini söyledi ve ekledi: "Hisseler üzerinde çok büyük bir etki beklemiyoruz"dedi.

MEDYA SEKTÖRÜNE 1979'DA GİRDİ
1936 yılında Kelkit’te doğan Aydın Doğan 1961 yılında ilk şahsi şirketini kurarak, 1970 yılına dek toptan ticaret alanında faaliyet gösterdi.

1974’te yeni şirketiyle, sanayi alanına adım attı. 1974’ü izleyen yıllarda İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ne, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi.

1979 yılında Milliyet gazetesini devralarak, basın-yayın dünyasına girdi. 1994’te Hürriyet gazetesini de satın aldı. 1986-1996 yılları arasında Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası Başkanlığı’nı yürüttü.

Kurduğu Doğan Medya Grubu ile, Posta, Hürriyet, Milliyet, Radikal, Fanatik, Referans, Vatan ve Turkish Daily News gazetelerini; ayrıca Kanal D, Star TV, CNN Türk'ün de içinde bulunduğu 21 televizyon kanalını bünyesine kattı.

Doğan Grubu’nun medyadan enerji dağıtımına, endüstriden turizme, telekomünikasyondan sigortacılığa dek geniş bir sektörel yelpazede şirketleri bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...