Barroso: Nabucco'da AB garantisi veriyoruz

Nabucco Projesi imza töreninde konuşan AB Komisyonu Başkanı Barroso, ''AB olarak doğalgazı almaya talibiz ve gaz sağlayacak ülkelere alım garantisini veriyoruz'' dedi.

Barroso: Nabucco'da AB garantisi veriyoruz

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Hükümetlerarası Anlaşması’nın imza töreninde yaptığı konuşmada, Nabucco'ya gaz sağlayacak olan ülkelerin AB alım garantisinde olacağını vurguladı.

Bugün AB'nin enerji güvenliği çerçevesinde önemli bir adım atıldığını belirten Barroso, bu projenin sadece Avrupa'nın enerji güvenliği açısından değil Türkiye ile diğer ilgili ülkelerin AB ile ilişkileri açısından da tarihi bir gün olduğunu söyledi.

İlk başlarda bu proje için ''ilerlemeyeceği'' yönünde görüşler olduğunu hatırlatan Barroso, ancak bu projenin hiç kimsenin vazgeçemeyeceği bir proje olduğu görüşünde olduğunu ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer ilgili ülkelerin yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür eden Barroso, Nabucco'nun Avrupa ve Türkiye'nin enerji güvenliği açısından da önemli olduğunu, ayrıca hat üzerinde bulunan Avrupa ülkelerinin aynı zamanda tüketici ülke olduklarını kaydetti.

Barroso, bundan sonraki aşamada proje çerçevesinde kapasite kontratlarının yıl sonuna kadar tamamlanmasını öngördüklerini ifade etti.

FAYMANN: MEYDAN OKUMA DEĞİL, İŞBİRLİĞİ PROJESİ
Avusturya Başbakanı Werner Faymann da yaptığı konuşmada, Avusturya olarak bu projeyi bütünüyle desteklediklerini, ayrıca büyük bir gurur duyduklarını söyledi.

Avusturya'nın bu projeyle çok yakından ilgilendiğini belirten Faymann, Nabucco'nun merkezinin Viyana'da bulunduğunu, ayrıca hükümetlerarası anlaşmanın Viyana'da nihayete ulaştığını hatırlattı.

Avrupa'nın enerji tedarikindeki altyapısı açısından bu boru hattı projesinin büyük önem taşıdığını kaydeden Faymann, bu projenin enerji çeşitliliği açısından da önemli olduğunu söyledi.

Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacının önümüzdeki yıllarda devamlı artış göstereceğine dikkat çeken Faymann, toplam enerji ihtiyacının 3'te 1'ini doğal gazın oluşturacağını anlattı.

Bu projede enerji güvenliği ve tedarikinin iki önemli unsur olduğunun altını çizen Faymann, ayrıca doğal gaz depolanmasının da bir başka önemli faktör olduğunu kaydetti.

Doğalgazın Avrupa'da depolanıp bölgedeki ülkelere dağıtılması için modern bir depolama merkezi kurmak istediklerini belirten Faymann, böylece doğa gazın dağıtımını da sağlayabileceklerini bildirdi.

Enerji güvenliğinde enerji çeşitliliği ve kompozisyonuna dikkat çeken Faymann, yenilenebilir enerji kaynaklarına tamamıyla bel bağlamanın riskli olabileceğini, bu nedenle konvansiyonel enerji kaynaklarıyla rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları arasında kompozisyon oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Faymann, Nabucco Projesi'nin enerji sağlayan ve enerji tüketen ülkeler arasındaki işbirliği açısından önemli olduğunu belirterek, Nabucco Projesi'nin bir yüzleşme ya da meydan okuma değil, bir işbirliği projesi olduğunu vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...