Basel'den bankaları rahatlatan karar

Basel Komitesi, yeni kurallar öncesi bankalara geçiş süresi tanıyacak.

Küresel bankacılığın denetim organı olarak bilinen Basel Komitesi'nin, bankaların uymasını istediği daha sıkı sermaye kurallarının uygulanması için bir geçiş süresi tanıyacağı, dolayısıyla bankaların çok yakında büyük miktarda hisse ihraç etmek zorunda kalmayacakları belirtiliyor.

Bu haber üzerine Japon bankacılık hisselerinde görülen yükselişle Mizuho Financial Group yüzde 15.8, Sumitomo Mitsui Financial Group de yüzde 14 değerlendi.

Goldman Sachs, sermaye düzeylerine getirilecek yeni global standartlarla, bu iki bankanın 2.7 trilyon yen (30 milyar dolar) bulmak zorunda kalacağını tahmin etmişti.

Standard&Poor's analisti Naoko Nemoto, sermayeleri zayıf olan bankaların ve özellikle Mizuho'nun, piyasadan para bulmak zorunda kalacakları kaygısıyla satış görmüş olduğunu hatırlatarak, "Dolayısıyla geçiş süresinin uzatılması gerçekten önemli" dedi.

Yaklaşık 30 ülkeden merkez bankası ve düzenleme yetkililerinden oluşan Basel Komitesi, yeni bir finansal krizi önlemek amacıyla bir dizi daha sıkı finansal kural hazırlıyor.

Komite'nin Ocak ayı sonunda açıklaması beklenen reform taslağında yer alacak değişiklikler arasında, küresel bankaların minimum sermaye rasyolarının yükseltilmesi ve böylece bu bankaların olası zararlara karşı güçlendirilmesi yer alıyor.

Konu hakkında yakın bilgi sahibi üç uzman, Komite'nin değişiklikleri 2012'den itibaren yürürlüğe koyma kararında olduğunu ancak bankalara yeni kurallara uyum sağlamaları için bir geçiş süresi tanıyacağını söylediler.

Açıklama yetkisine sahip olmadıkları için adlarının gizli tutulmasını isteyen kaynaklar, Basel Komitesi'nin kesin bir süre belirlemediğini söylediler ancak Japon iş dünyası gazetesi Nikkei, bu sürenin en az 10 yıl olacağını yazdı.

Analistler, yeni bir düşüş dalgasından kendilerini korumaları için, bankalardan çekirdek Tier 1 rasyolarının en az yüzde 4 olmasının isteneceğini tahmin ediyorlar.

Sayfa Yükleniyor...