Bir haftada 90 milyar dolarlık evlilik

Küresel şirket birleşme ve satın alma aktivitesinde büyük hareketlilik yaşanıyor. Geçen hafta açıklanan birleşmelerin toplamı 90 milyar doları buldu.

Bir haftada 90 milyar dolarlık evlilik

Küresel şirket satın alma ve birleşme aktivitesinde gözle görünür bir artış yaşandı.

Thomson Reuters'ın yaptığı değerlendirmeye göre, geçen hafta yaklaşık 90 milyar dolarlık şirket birleşme ve satın alma açıklaması yapıldı. Bu, Ağustos 2006'dan bu yana elde edilen en büyük birleşme hacmi oldu.

Avustralyalı madencilik şirketi BHP Billiton'ın, dünyanın en büyük gübre üreticisi Potash Corp'u satın alma girişimi geçen haftanın en çok konuşulan konusu oldu.

Dünyanın en büyük çip üreticisi Intel, yazılım şirketi McAfee'yi 7 milyar 700 milyon dolara satın aldı. Kore ulusal petrol şirketi,, İngiliz Dana Petroleum'a 2 milyar 600 milyon dolar teklif etti.

Piyasalar, bu haftaya da yeni birleşme haberleriyle başladı. Sunday Times, dünyanın ikinci büyük bira üreticisi Sabmiller’ın, Avustralyalı bira üreticisi Foster’s Group'un biracılık faaliyetlerini 10.9 milyar dolara satın almak istediğini bildirdi.

Haberde, Japon Asahi'nin de Foster's ile ilgilendiği kaydedildi. Aynı gazete, dünyanın en büyük çorba üreticisi Campbell Soup’un, United Biscuits’in bisküvi faaliyetlerini satın almak için 2.3 milyar dolar önerebileceğini duyurdu. Financial Times ise, HSBC'nin Güney Afrika'nın dördüncü büyük bankası nedbank'ı satın alabileceğini bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...