Borsada IMF rüzgarı esti, faiz geriledi

IMF görüşmelerinde sona gelindiği haberleri piyasalara olumlu yaradı. İMKB yılın son gününde yüzde 2.2 yükseldi, bono faizi yüzde 9'un altına indi.

Borsada IMF rüzgarı esti, faiz geriledi

IMF haberiyle gösterge faizin yüzde 9'un altını görmesinin ardından açılan İMKB, bankacılık hisseleri öncülüğünde yükselerek yılın son günü yeni zirve seviyelerini test etti.

Yılın son gününe hızlı başlayan endeks ilk seansı yüzde 2.5 yükselişle 52 bin 961 puan seviyesinde tamamladı. Endeks gün sonunda yüzde 2.2 artışla 52 bin 825'ten kapandı.

Endeks ilk seans içinde 53 bin 118.87 puan ile yılın zirvesine gelirken, en düşük 52 bin 227.36 puanı gördü. Dolar da 1,50'nin altına geriledi.

IMF anlaşması ile ilgili olarak AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, bugün gazetelerde Başbakan Tayyip Erdoğan'a atfen IMF konusundaki yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine, "Başbakan, IMF ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın görüşmelerini devam ettirdiğini ve olumlu yolda ilerlediğini beyan etti, ondan fazla değerlendirme yok" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dün yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında uzun süreden bu yana devam eden IMF görüşmeleriyle ilgili sona gelindiğini açıkladığı belirtildi.

Ekspres Yatırım Araştırma Müdürü Ömer Ömerbaş, sabahtan beri IMF nedeniyle olumlu bir hava var. Bunun etkisiyle piyasa yükseliyor" dedi.

Anlaşma olabileceği haberinin ardından bono faizlerinde düşüşle birlikte kâr yazmaya devam etmesi beklenen banka hisselerine alımlar da arttı.

İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan, "Endeksteki yükseliş büyük ölçüde IMF anlaşma haberiyle alakalı. Faizlerde de yüzde 9 seviyesine kadar ciddi gerileme var. IMF anlaşması büyüme beklentilerini yukarı çekebileceği, risk primini de düşüreceği için piyasa genelinde etkisi olumlu olacak. Endeks gün içinde de yukarı yönünü devam ettirerek yılı en yüksek seviyede tamamlayabilir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...