Boyner: Fransa Meclisi tarih yazamaz

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Fransa’daki Ermeni iddialarıyla ilgili yasa teklifine ilişkin “demokratik hukuk devletlerinde parlamento yargı yerine geçerek tarih yazamaz, siyasetçiler yargıç olarak davranamaz” dedi.

Boyner: Fransa Meclisi tarih yazamaz

Fransız parlamentosunun gündeminde bulunan ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkarı, bir yıl hapis ile 45 bin Avro para cezasına çarptırılır'' hükmünü öngören yasa tasarısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'ni (TÜSİAD) harekete geçirdi.

TOBB ve TÜSİAD, söz konusu yasa tasarısının Türk-Fransız iş ortamına olumsuz etkileri konusunda 19 Aralık pazartesi günü Fransa'da bir dizi temas gerçekleştirecek. Temaslara TÜSİAD tarafından Yönetim Kurulu Başkanı Boyner'in yanı sıra, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Tayfun Bayazıt ve Lucien Arkas ile TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası da katılacak.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TOBB ile yaptıkları ortak basın açıklamasında da değindikleri gibi, Fransa'da önerilen yasa tasarısının Fransa'nın da parçası olduğu Avrupa değerleri ile ciddi anlamda çeliştiğini ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:

''Zira Fransa parlamentosu siyasi popülizm uğruna, düşünce ve araştırma özgürlüğünü kısıtlayıcı eğilimler taşıyan bu tasarıyı seçim döneminde gündeme getirmekten beis duymuyor. TÜSİAD olarak inanıyoruz ki, demokratik hukuk devletlerinde parlamentolar yargının yerine geçemez, tarih yazamaz, siyasetçiler yargıç olarak davranamaz. Avrupa değerlerine ters düştüğüne inandığımız bu tasarıyla ilgili endişelerimizi Fransız iş dünyası örgütleri kanalıyla, Fransız siyasetine iletmek istiyoruz. 19 Aralık 2011 tarihinde Paris'te gerçekleştireceğimiz temaslar kapsamında Fransız Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, Uluslararası Ticaret Odası ve Fransa'da TÜSİAD'ın muadil örgütü MEDEF temsilcileri ile görüşeceğiz. Ziyaret öncesinde de gidişatın olumsuz sonuçları hakkında TÜSİAD yönetimi olarak Fransız iş dünyasının temsilcileriyle birebir temaslarımızı sürdürüyoruz. Buna ek olarak, geçtiğimiz hafta başında muadil örgütümüz MEDEF'e bir mektup ileterek söz konusu tutumun olumlu seyreden Türk-Fransız iş ortamına olası etkilerinden söz ettik.

Bununla birlikte TÜSİAD yönetimi olarak ve üyelerimiz kanalıyla da Fransız iş dünyası temsilcileri ile birebir görüşerek bu konudaki görüşlerimizi aktarıyoruz. TÜSİAD'ın girişimiyle kurulan ve Türkiye-Fransa ilişkileri üzerine çalışmalar yürüten Paris Boğaziçi Enstitüsü isimli düşünce kuruluşu da Fransa'daki çalışmalarını bu konu üzerine yoğunlaştırdı. Paris Boğaziçi Enstitüsü, yasa tasarısının hem siyasi hem sosyal hem kültürel hem de ekonomik boyutta doğurabileceği sonuçlara ilişkin Fransız milletvekillerine mektup iletti. Pazartesi günü TOBB ve TÜSİAD'ın muhatap kuruluşlarıyla gerçekleşecek temaslarla da Türkiye'ye karşı takınılan bu siyasal tutumun etkilerini ele alacağız. İki ülke arasındaki ilişkilere birçok yönüyle zarar verecek olan bu tasarı ile ilgili Fransa kamuoyunda sağduyunun hakim olacağını ümit ediyorum.''

Sayfa Yükleniyor...