Deloitte: IMF'yle bile yüzde 6 küçülme olabilir

Deloitte Türkiye'nin raporuna göre, Türkiye ekonomisinin IMF'li bir senaryoda dahi bu yıl yüzde 6 küçülmesi sürpriz olmayacak.

Deloitte: IMF'yle bile yüzde 6 küçülme olabilir

Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan raporda Türkiye ekonomisinin IMF'li bir senaryoda dahi bu yıl yüzde 6 küçülmesinin sürpriz olmayacağı, ancak ikinci çeyrekte daralmanın hız kesmesi ve küçülmenin tek haneli yüksek bir oranda devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Deloitte Türkiye'nin üç ayda bir yayımladığı Ekonomik Görünüm Raporu'nun Haziran 2009 sayısında giderek artan finansman ihtiyacına da dikkat çekildi.

Rapora göre ülkenin güçlü ve istihdam yaratan bir büyüme ortamına dönebilmesi için mali disiplinden ödün vermeden yapısal reformlara odaklanması ve küresel boyuttaki gelişmeleri de dikkate alarak kendi kaynaklarıyla finanse edeceği bir büyüme modelini benimsemesi gerekiyor.

Deloitte Türkiye Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer, raporla ilgili açıklamasında "İnandırıcılığı yüksek bir mali programın, gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında Türkiye’nin olumlu anlamda 'ayrışması' için büyük önem taşıdığını düşünüyor, bunun sonbaharda finansman tarafı kuvvetli bir IMF programının alt yapısını oluşturmasını temenni ediyoruz" dedi.

Rapora göre gelecek sene yüzde 2-3 civarında büyümesi beklenen Türkiye ekonomisinin gerçek anlamda büyüme kulvarına girmesi ancak sonraki birkaç yıl içinde gerçekleşebilecek.

Raporda ayrıca enflasyonun bu yıl yüzde 7.5 ile hedefin bariz şekilde altında kalacağı tahmin edilirken, önümüzdeki yıl ise yüzde 6.5 olan hedefin çok az üstünde gerçekleşeceği öngörülüyor.

Sayfa Yükleniyor...