'Devler' 300 milyon lira getirecek

Türkiye'de yapılacak olan Dünya Basketbol Şampiyonası'nın 300 milyon liralık bir ekonomi yaratması bekleniyor. Konaklamadan 44 milyon, bilet satışından 8 milyon Euro'luk gelir elde edilecek.

'Devler' 300 milyon lira getirecek

Bu yıl Türkiye'de düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın 300 milyon liralık gelir yaratması bekleniyor.

28 Ağustos-12 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek organizasyonda konaklama, ulaşım, bilet satışları, turist harcamaları, tesis yatırımları, aktiviteler, sponsorluklar, reklamlar ve operasyon kalemlerinde yapılacak harcamalarla şampiyonanın yaratacağı ekonominin yaklaşık 300 milyon TL (159 milyon 500 bin Euro) olması öngörülüyor.

Maçların oynanacağı İstanbul, İzmir, Kayseri ve Ankara’daki otellerin büyük bölümü şimdiden doldu. Sadece İstanbul’da şampiyona nedeniyle 30 bin kişi rezervasyon yaptırdı. Şampiyona maçlarının yapılacağı 4 ile, toplam 100 bin spor turistinin akması bekleniyor.

Takımlar, oyuncular, sponsor şirketler, basın ve sporseverler 44 milyon Euro’luk bir konaklama ekonomisi oluşturuyor. Sadece ABD takımının konaklama harcaması 1 milyon Euro’ya denk geliyor.

Sporseverler, seyahat şirketlerinin bu dört il için, maç bileti, konaklama ve ulaşım içeren paketlerine büyük ilgi gösteriyorlar. Turist ve kafilelerin 15 milyon Euro'luk sosyal harcama yapacağı öngörülüyor.

BİLETTEN 8 MİLYON EURO
200 bin kişinin izleyeceği tahmin edilen maçlar için, biletlerin yüzde 80’i satılmış durumda. Toplam bilet satışından ise 8 milyon Euro gelir bekleniyor.

RAKAMLARLA ŞAMPİYONA
• Sponsorların şampiyonaya katkısı 5 milyon Euro'yu buluyor.
• Şampiyonaya ev sahipliği yapmanın beraberinde getirdiği parasal maliyet, tesislere yapılan 80 milyon Euro'luk harcama ve 15 milyonluk organizasyon gideri ile toplamda 95 milyon Dolar’ı buluyor.
• Spor turistlerinin harcadıkları para izledikleri spora göre değişiyor. Futbol seyircisi tur harici ortalama 200 Euro şahsi harcama yaparken, basketbol seyircisi 400, tenis seyircisi 800, Formula 1 seyircisi ise 2 bin Euro'ya yakın para harcıyor.

Sayfa Yükleniyor...