Diyarbakır fuar şehri oldu

5 yıl öncesine kadar yılda sadece 1 fuarın düzenlendiği Diyarbakır, bu yıl 12 fuara ev sahipliği yaptı.

Diyarbakır fuar şehri oldu

Son 5 yılda düzenlenen fuar organizasyonu sayısını artırarak sektörde büyük gelişme gösteren Diyarbakır, Orta Doğu'nun fuar merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Diyarbakır-Elazığ karayolunun 13. kilometresindeki fuar alanında 1998'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katıldığı törenle açılışı yapılan Güneydoğu 1. Uluslararası Sanayi ve Ticaret Fuarı'' ile ilk kez bir fuara ev sahipliği yapan Diyarbakır, aradan geçen 14 yılda fuar organizasyonunda büyük mesafe katetti. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Tüm Fuarcılık Yapım AŞ (TÜYAP) arasında 2008'de imzalanan protokolle ilde düzenlenecek Orta Doğu fuarlarını TÜYAP'ın organize etmesi kararlaştırılırken protokolün ardından fuar sayısı hızla arttı.

10 bin metrekaresi kapalı, 57 bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 67 bin metrekare alana sahip Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde 2008'de 4 fuara ev sahipliği yapan Diyarbakır, 2009'da 4, geçen yıl 8, bu yıl da 12 fuar gerçekleştirildi. 2009'daki fuarları 128 bin, geçen yılki fuarları 286 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl düzenlenen, 12 ülkeden 729 firmanın katıldığı, aralarında tarım ve hayvancılık, üretim teknolojileri, kitap, inşaat ve belediye ihtiyaçları fuarlarının da yer aldığı 12 fuarı toplam 300 bin kişi gezdi.

BATIDAKİ PAZARLAR DOYDU
TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 2008'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım için Diyarbakır'da fuar düzenleme kararı aldıklarını bunun için Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nin işletmeciliğini 10 yıllığına aldıklarını söyledi.

2009'da gerçekleştirdikleri 4 fuarın nitelikli olması dolayısıyla çok beğenildiğini kaydeden Ersözlü, şöyle konuştu:

''2010 yılında fuar sayısını 8'e, 2011 yılında 12'ye çıkardık. Son 3 yılda TÜYAP Diyarbakır, bizim diğer şehirlerdeki fuar merkezlerimizden çok daha hızlı büyüdü. Bu bizim bölgeye yatırım yapma konusunda aldığımız kararın ne kadar doğru olduğunun göstergesidir. Diyarbakır'a ve bu bölgeye güveniyoruz. Çünkü bölge 5-10 yılda iyi bir pazar olacak. Zaten batıdaki pazarlar doymuş, bu nedenle firmalar artık yeni pazar arama arayışındalar. Buradaki fuarlara İstanbul, İzmir ve Ankara'dan gelen firmalar bu bölgede yeni müşterilere açılmaya çalışıyor, bu bölgeden İran, Suriye ve Irak'a mal satmaya çalışıyor.''

FUAR YATIRIMLARI ARTIRIYOR
Genel Müdür Ersözlü, düzenledikleri fuarları ticaretin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri olarak gördüklerini, bu kapsamda bölgedeki genç nüfusu kitap, yazar, sanatçı ve eğitim materyalleriyle buluşturmak adına kitap fuarı düzenlediklerini söyledi.

Bölge halkının kitap fuarına yoğun ilgi gösterdiğini, bu sayede özellikle çocuklara kitap sevgisi aşılandığını ifade eden Ersözlü, şöyle konuştu:

''Diyarbakır, Türkiye'nin en önemli fuar şehirlerinden biri oldu. Gerek fuar düzenlenme sayısı gerek fuar metrekareleri, yurt içinden ve yurt dışından gelen ziyaretçi sayısı açısından Diyarbakır fuarcılık alanında ön plana çıkmış durumdadır. Diyarbakır'a baktığımızda çok büyük bir yatırım yok, üretim açısından bir Gaziantep, Adana ve Kahramanmaraş, bu bölgede yatırımları alan şehirlerin başında geliyor ama Diyarbakır fuarcılık alanında bu illeri geçmiş durumda. Bunun sebebi Diyarbakır, yeni pazarlar bulma ve özellikle de Orta Doğu'ya girme açısından önemli bir bölgedir. Bu bakımdan firmalar Diyarbakır'ı tercih ediyor. Bir taraftan da belli bir sermaye var ama bu sermaye yönlendirilemiyor. Bu fuarlar açıldığı yerde kendi taleplerini yaratıyor. Diyarbakır ve çevresinde makine üretimiyle ilgili makinenin sanayileşmesiyle ilgili herhangi bir yatırım yok ama mart ayında açtığımız makine fuarında firmalar beklentilerinin üzerinde Diyarbakır'ın yanı sıra Van, Hakkari, Mardin ve Batman'a satış yaptı. Yani buradaki girişimci cebinde parası var, fakat ne yapacağını bilmiyor. Şimdi o ürünleri satın alan girişimciler birçok yerde küçük küçük atölyeler kurmuş ve üretim yapıyor. Bunun yanı sıra bölgedeki organize sanayi bölgelerindeki firmalara üretim ile ilgili çok sayıda makine satıldı. Kısacası fuar bölgedeki yatırımları artırıyor. Bu da beraberinde istihdam alanlarının oluşmasını sağlıyor. Ayrıca fuar dönemlerinde il dışından gelen binlerce ziyaretçi kente ticari anlamda katkı sağlıyor. Fuar dönemlerimizde Diyarbakır otelleri ve hatta kurum misafirhaneleri tamamen dolarken ziyaretçiler yaptıkları harcamalarla da Diyarbakır'a katılıyor.''

ORTA DOĞUYA AÇILAN KAPI
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can ise 14 yıldır Diyarbakır'da fuar çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, kısa süreye rağmen fuarcılık alanında Diyarbakır'ın önemli bir yere geldiğini söyledi.

Diyarbakır'da ayda bir fuar düzenlendiğini, fuar organizasyonu sayısında istenilen hedefe ulaşıldığını ifade eden Can, Diyarbakır'ın 3 konuda kaliteli fuar düzenleme zamanının geldiğini bildirdi.

Organize ettikleri 12 fuardan tarım ile inşaat ve yapı malzemeleri fuarlarını markalaştırmaları gerektiğini kaydeden Can, ''Diyarbakır olarak markalaştırmamız gereken bir başka sektör de mermercilik olmalı. Geçen yıl Diyarbakır'ın gerçekleştirdiği 165 milyon dolarlık ihracatın 90 milyon dolarını mermer oluşturdu. Bu nedenle doğal taş ve mermer fuarını öne çıkarmalıyız. Fuarlarımızı İran, Irak ve Suriye'den gelen çok sayıda ziyaretçi takip ediyor. Çünkü, Diyarbakır olarak Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan kapıyız'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...