Doğan'dan 914 milyon lira teminat istendi

Doğan Yayın Holding, Maliye tarafından kendilerine kesilen vergi usulsüzlük cezası ile ilgili olarak vergi dairesinden toplam 914.8 milyon TL teminat gösterilmesinin talep edildiğini ve bunun için kendilerine 15 günlük süre verildiğini açıkladı.

Doğan'dan 914 milyon lira teminat istendi

Doğan Yayın Holding (DYH) Başkan Yardımcısı (CFO) Soner Gedik ise bugün yaptığı açıklamada, yaptıkları hesaplamalara göre faiziyle birlikte 980 milyon lira civarında bir teminat vermeleri gerekeceğini beklediklerini söylemişti. Gedik ayrıca bilançoda karşılık ayırıp kârı düşürmesinin gerekmediğini düşündüğünü belirtmişti.

Ancak şirketten Halkalı Vergi Dairesi'nden bugün tebliğ edilen yazıya dayanarak İMKB'ye yapılan açıklamada, "Gecikme faiziyle birlikte toplam 914.8 TL tutarı için şirketimizden teminat gösterilmesi talep edilmekte ve bunun için 15 günlük süre verilmektedir" denildi.

Doğan Yayın Holding'e kesilen vergi cezası ile ilgili bu sabah düzenlenen teknik bilgilendirme toplantısının ardından Reuters'ın konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Gedik, "Ceza bilançoda dipnota yansıyor, ama bilançoda karşılık ayrılıp kârdan düşülür mü o ayrı bir şey. Bilançoda bu kadar teminat gösterdim diye göstereceğim, davayı anlatacağım, ama karşılık ayırıp kârımı düşürmeyeceğim. Buna da ben karar vermiyorum, bağımsız denetçiler ve hukukçular karar veriyor. Davayı kazanma şansıma bakıyorlar. Yüzde 10 ayır veya hiç ayırma diyor" dedi.

Maliye 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin vergi incelemeleri sonucunda, 132.9 milyon lirası vergi aslı ödemesi, 693.18 milyon lirası vergi zıyai ve 165,000 lirası özel usulsüzlük cezası olmak üzere toplam 826 milyon liralık vergi ödemesine ilişkin ihbarnameleri, Doğan Yayın Holding'e geçen hafta tebliğ etti.

Doğan Yayın Holding'in 30 gün içinde itiraz için mahkemeye gideceğini, ancak davanın sonuçlanmasının 2 ile 7 yıl süreceğini belirten Gedik, bu süre zarfında ise yasal prosedür gereği geçerli teminat göstermeleri gerektiğini söyledi.

Gedik, "Grubumuz faizler dahil 980-989 milyon lira civarı bir miktarı maalesef teminat olarak verecek. Bu gayrimenkul olur, hazine bonosu olur, makine olur. Cebimden çıkmıyor ama, dava bitene kadar teminat altına alınıyor" diye konuştu.

Bu teminatı vermede herhangi bir finansal sıkıntı yaşamayacaklarını, krize sağlıklı bir bilanço ve sıkı bir rezervle girdiklerini söyleyen Gedik, "Grubumuzun bunu fazlasıyla verme gücü var. Ama ben işin itibar, imaj tarafına bakıyorum" dedi.

Gedik, uzlaşma hakkı verilseydi, "memnuniyetle Petrol Ofisi'nde olduğu gibi" uzlaşmaya gidileceğini söyledi.

Mahkeme sonunda cezanın ödenmesi gerektiğine hükmedilirse, şirketin yabancı ortağı Axel Springer de cezaya ortak olacağını belirten Gedik, küçük yatırımcı da dahil şirketin o günkü ortağı kimse cezaya katılacağını söyledi. Doğan TV'nin yüzde 25'inin Axel Springer'e satışından elde edilen gelirin 2007'de temettü olarak dağıtılmaması amacıyla satış işleminin geciktirilmiş olabileceği yönündeki bir soruya da cevap veren Gedik, "Buradan elde ettiğimiz gelirin yatırımcıya kâr payı olarak dağıtılması zaten mümkün değil. Bu paranın 5 yıl içinde sermayeye eklenecek fona aktarılması gerekiyor" diye konuştu.

Vergi denetiminin şirket içinden birinin Maliye'ye yaptığı ihbar üzerine başlatıldığı iddiasını da değerlendiren Gedik, şu anda kendilerine ulaşan böyle bir durum olmadığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...