Doğru ısı yalıtımının 5 altın kuralı...

Kışın ısıtma, yazın soğutma masraflarını yarı yarıya düşürerek ekonomik, sağlıklı ve konforlu yaşam alanları yaratan ısı yalıtımı uygulamalarının sayısı yurt genelinde gün geçtikçe artıyor.

Doğru ısı yalıtımının 5 altın kuralı...

Şekerbank’ın uygulamaya başladığı “Eko Yalıtım Kredileri”ni de değerlendirmeye başlayanlarla birlikte yalıtımlı bina sayısı hızla artıyor.

Tüketicilere, tadilat mevsimini ve düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredilerini iyi değerlendirmelerini öneren XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, mantolama olarak adlandırılan dıştan ısı yalıtımının sayısız avantajlarına rağmen uygulama sürecinde yapılabilecek hatalar nedeniyle olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

İşte Ulu’dan, gerek tüketiciler gerekse uygulayıcıların mantolama konusunda dikkat etmeleri gereken kritik püf noktaları…

Paket sistemler tercih edilmeli,
Mantolama yaptırmaya karar verildiğinde en kritik nokta seçilecek ürünlerin bir paket sistem olması. Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor.
Mantolama sistemleri arasında XPS’li paketler tercih edildiğinde dış hava şartlarından etkilenmemesi, su emmediği için dona karşı dayanıklı olması sıva ve boya yüzeyinde çatlak oluşumunu, bina içinde ise küf ve rutubet oluşumunu engelleyerek konforlu iç mekân koşulları yaratıyor.

İklim koşullarına uygunluk,
Hangi paket sistemin seçileceğine karar verildikten sonra, uygulamacı firma ile birlikte yalıtım malzemesinin kalınlığının belirlenmesine sıra geliyor. İstanbul için 3 cm XPS’li mantolama paketleri uygun olurken, İç Anadolu’da 5 cm’lik, Akdeniz’de 4 cm’lik XPS’li mantolama paketlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Akdeniz gibi sıcak bölgelerde yapılacak ısı yalıtımı binaların soğutma maliyetlerini düşürerek enerjiden tasarruf sağlıyor.

Doğru metraj,
Uygulama firmalarından mantolama için teklif alırken, cephe metrajının doğru çıkarılması maliyetlerin doğru hesaplanması açısından da önemli. Ayrıca firmanın uygulama ustalarının sertifikalı olması da en iyi ve sorunsuz sonucu elde etmeye yardımcı oluyor. Mantolamanın maliyeti, yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL arasında değişiyor.

Yapıların tüm cephelerine uygulanmalı,
Mantolama yaptırırken yapıların tüm cephelerinin ısı yalıtımı ile sarılması gerekiyor. Yine, pencere ve kapı gibi açıklıkların merkez dönüşleri ısı yalıtım malzemesiyle dönülmezse, bu noktalar ısı kaybının neden olacağı önemli ısı köprüleri oluşturuyor..

Üretici firmaların tavsiyeleri göz ardı edilmemeli ,
Isı yalıtımı yaptırmak için bilinen firmalara başvurmak en doğru çözümü sunuyor. Isı yalıtımı ve mantolama uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler, www.xpsturkiye.org internet adresinden XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği’ne ulaşabilirler.

Emlaktimes

Sayfa Yükleniyor...