Dolar 8 ayın en düşüğünde

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi sinyali vermemesi sonrası devam eden düşüşle dolar/TL 2012 Mayıs'tan beri en düşüğü gördü.

Dolar 8 ayın en düşüğünde

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri sabit tutması, Başkan Mario Draghi'nin önümüzdeki dönemde olası bir faiz indirimine ilişkin sinyal vermemesi ve Euro Bölgesi ekonomilerine ve risklerine dair piyasa tarafından iyimser algılanan açıklamaları sonrası gelişmekte olan ülke piyasalarında başlayan tahvil/bono faizlerinde yukarı, kurda ise aşağı yön sürüyor.

Bankacılar parite etkisiyle dolar/TL'de düşüşün sürdüğünü, sepet bazında yüksek bir değişim görülmediğini belirtirken; kur en son 2012 yılı Mayıs ayında test ettiği 1,77'nin altına geriledi.

Küresel piyasalarda Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın dünkü açıklamalarının ardından dolar karşısında 8.5 ayın en yükseğine yakın bir seviye olan 1,3252 civarında işlem gördü. İspanya'nın dünkü tahvil ihalesine gelen güçlü talep de euroya destek sağladı.

Öte yandan Japon yeni Başbakan Shinzo Abe'nin merkez bankasının (BOJ) istihdam artışını bir politika hedefi olarak değerlendirmesi gerektiğini söylemesinin ardından 2.5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

ECB Başkanı Draghi'nin dünkü genel ekonomik gidişata ilişkin iyimser yorumlarının küresel risk iştahını olumlu anlamda etkilediğini belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Küresel mali piyasaların bugün de temkinli iyimser bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz... Türk mali piyasaları dün yurtdışı piyasalarda yaşanan iyimserliğe pek fazla tepki vermedi. Bunda, hafta başında var olan iyimserlik nedeniyle ortaya çıkan kâr realizasyonu ihtiyacının etkili olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Dolar/TL'nin 1,7700 seviyesinin altına gerileyerek son sekiz ayın en düşük düzeyine indiğini belirten Keresteci, "Dün ECB toplantısı sonrasında Euro/dolar paritesinin geldiği seviyeler teknik olarak önemli 1,3310'da teknik olarak önemli bir direnç var. Birçok emtia ve para biriminde de benzer şekilde önemli teknik seviyelere gelinmiş durumda. Bu nedenle bugünkü fiyat hareketlerini dikkatle izlemekte fayda var" dedi.

Dolar/TL'nin 1,7700'deki önemli seviyenin altına inmesi teknik olarak 1,7500 hedefini gündeme taşıdığını da belirten Keresteci, "Bugün Asya piyasalarındaki karışık seyrin ardından Avrupa ve Amerika piyasalarında temkinli iyimser bir seyrin hakim olacağını öngörüyoruz. Bu sabah Japonya ve Çin'den gelen haberlerin belirleyici olduğunu görüyoruz. Japonya'da hükümetin 10.3 trilyon yenlik bir teşvik paketi açıklayacağı beklentisi Japon hisse senedi piyasalarını olumlu bir şekilde etkilemiş durumda" dedi.

Sayfa Yükleniyor...