Dolar tepetaklak

Fed para musluğunu açmaya devam edeceğinin sinyalini verince, dolar uluslararası piyasalarda üç yılın en düşüğüne indi.

Dolar tepetaklak

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gevşek para politikasına edip, likidite sağlamaya devam edeceği sinyalini vermesiyle uluslararası piyasalarda dolar 3 yılın en düşük düzeyine geriledi.

Doların önde gelen para birimlerine karşı değerini yansıtan dolar endeksi 72,871'e gerileyerek üç yılın en düşük düzeyini gördü.

Doların Avrupa ortak para birimi Euro karşısındaki değer kaybı da sürüyor. Euro/dolar paritesi halen 1,48'in üzerinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesinde 1,4905 önemli bir direnç seviyesi olacak. Paritenin 1,4905'i aşması halinde gözler 1,50 hedefine çevrilecek.

Dolar içeride de zayıf seyir izliyor. Bankalararası piyasada dolar 1,52 seviyesinde seyrediyor.

ZAYIF DOLAR ABD İÇİN KÖTÜ DEĞİL
Dolar 2008 yazından bu yana en düşük seviyelere indi ancak yetkililer bundan dolayı telaşa kapıldıklarına yönelik herhangi bir sinyal vermiyor. Son günlerde Fed ve ABD Hazinesi güçlü dolardan yana olduğunu söylüyor. Ancak her iki tarafta da doların düşüşünü önleyecek politika değişikliği sinyali gelmedi. Bu yıl dolar endeksindeki düşüş yüzde 8'e ulaştı.

Politika yapıcıların bakış açısına göre, doların zayıflaması o kadar da kötü değil. Doların düşüşü ihracatı destekleyerek ABD'de iyileşmeye yardımcı oluyor.

DOLARDAN KAÇAN EMTİAYA
ABD'nin ucuz para musluğu dünyanın petrol, metal ve gıda fiyatlarında yükselişe hazır olması gerektiğini gösteriyor. Yatırımcılar açısından bakıldığında, Fed doların daha yüksek getirili para birimleri ile takas edilmesi ya da emtiadan satın alması için yol açtı.

Sayfa Yükleniyor...