DTÖ Toplantısında Türkiye’ye özel ilgi

Cenevre’de gerçekleştirilecek olan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaret Politikalarını Gözden Geçirme Mekanizması (TPRM) toplantısında Türkiye’nin ticaret politikalarının 5. İncelemesi yapılacak.

Bakanlığı'ndan yaplan açıklamaya göre en son incelemesi 2007 yılında yapılan Türkiye'ye toplantı öncesinde 500 soru yöneltildi.

Sözkonusu toplantıya, Ekonomi Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili Bakanlık ve Kurum temsilcilerinden oluşan, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sn. Cemalettin Damlacı başkanlığında bir heyetle katılım sağlandı.

Açıklamada Türkiye'nin; küresel ticaret, finans sistemi, üretim ve yatırımın ağır yaralar aldığı bir dönemden geçerken izlediği sorumlu politikalar çerçevesinde yakaladığı büyüme oranı ve dış ticaret rakamları ile uluslararası arenada yakından takip edilen bir ülke haline geldi belirtildi.

TOPLANTI ÖNCESİ 500 SORU
Bakanlık yetkililerince yapılan açıklamada; 'inceleme çerçevesinde ele alınmak üzere, Türkiye’ye 22 DTÖ üyesi ülke tarafından yöneltilen 500’ün üzerinde sorunun yazılı olarak cevaplandırıldığı ve dağıtılmak üzere DTÖ Sekretaryasına iletildiği' bildirildi.

TİCARİ MEVZUATTA ŞEFFAFLIK
Toplantıda, DTÖ üyesi ülkelerin ticari mevzuat ve uygulamalarında daha fazla şeffaflık ve anlaşılırlık sağlanması yoluyla, üye ülkelerin Çok Taraflı Ticaret Anlaşmaları ile getirilen kural, düzenleme ve taahhütlere bağlılığının artırılması amaçlanıyor.

İnceleme sürecine Türkiye şimdiye kadar sonuncusu 2007 yılı Aralık ayında olmak üzere, dört kez tabi oldu.

İncelemeye yönelik ülkemizce hazırlanan Hükümet Raporunda, makroekonomik politikalar ve kalkınma, ticaret politikaları, Türk dış ticaretindeki gelişmeler ve geleceğe yönelik ekonomi ve ticaret politikası hedefleri hususlarında bilgiler yer alıyor. Sekretarya Raporunda ise Türkiye’nin genel anlamda ekonomik görünümü, ticaret ve yatırım rejimi, ticaret politikaları ve uygulama önlemleri ile sektör bazında ticaret politikaları ele alınıyor.

Sayfa Yükleniyor...