Dünya Bankası’ndan uyarı: Aşı politikaları küresel büyümeyi yarı yarıya azaltabilir

Dünya Bankası, altı ayda bir yayınladığı Küresel Ekonomik Beklentiler raporunu açıkladı. Raporda, küresel ekonominin iyiye gitmesi yönündeki bakışını sorgulayan Dünya Bankası, Covid-19 enfeksiyonlarının artması ve aşı uygulamalarının ertelenmesi durumunda durumun daha da kötüye gideceğini belirtti. 2020'de yüzde 4,3 küçüldükten sonra dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 4 büyüyeceği tahmin eden Dünya Bankası, aşı uygulamalarının gecikmesinin büyümeyi yarı yarıya azaltacağının altını çizdi.

Dünya Bankası’ndan uyarı: Aşı politikaları küresel büyümeyi yarı yarıya azaltabilir

Dünya Bankası, geçtiğimiz gün altı ayda bir yayınladığı Küresel Ekonomik Beklentiler raporunu yayınladı. 2021 yılında yüzde 4’lük büyüme öngören Dünya Bankası, bu oranın aşı politikalarına bağlı olduğunun altını çizdi.

1945 yılındaki yüzde 9,8’lik küçülmeden sonra en yüksek küçülme oranı açıklanan küresel ekonomide, bu yıl yüzde 4’lük büyüme öngörüldüğü belirtildi.

Raporda, "Politika yapıcılar kapsamlı reformlar yapmadıkça, küresel ekonomi on yıllık büyüme planı hayal kırıklığına doğru ilerler” ifadeleri kullanılırken küresel ekonominin geleceği ile ilgili aşı politikalarına atıfta bulunuldu.

1,6’YA KADAR DÜŞEBİLİR

Raporda, virüs vakalarındaki halihazırda süren artışın neden olduğu belirsizlik ve aşı dağıtımındaki sorunlar nedeniyle tahminlerin oldukça belirsiz olduğu konusunda uyarı yer alırken virüs vakalarının artmaya devam ettiği ve aşının yaygınlaştırılmasının hızlanmadığı bir senaryogerçekleşirse küresel büyümenin yüzde 1,6’ya kadar düşebileceği belirtildi.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, "Küresel ekonomi bir toparlanmaya girmiş gibi görünse de, politika yapıcılar kamu sağlığı, borç yönetimi, bütçe politikaları, merkez bankalarını kuvvetlendirme ve yapısal reformlar gibi konularda büyük zorluklarla karşı karşıya" dedi.

Sayfa Yükleniyor...