Dünya ekonomisi duruyor mu?

Dünya ekonomisinin durgunluğa gireceği endişesi her geçen gün artıyor. Endişelerin merkezinde ABD ve Avrupa ekonomisi var.

Dünya ekonomisi duruyor mu?

Küresel ekonomide yaşanan yavaşlama, büyüme beklentilerinin düşmesine neden oluyor. Morgan Stanley, 2011 küresel büyüme beklentisini yüzde 4.2'den 3.9'a, 2012 beklentisini ise yüzde 4.5'ten 3.8'e indirdi.

Büyüme beklentilerinin düşmesindeki ana faktörlerden biri ABD ekonomisindeki zayıflık. Ülke ekonomisi ikinci çeyrekte beklentilerin çok altında yüzde 1.3 büyüdü. İlk çeyrek büyümesi yüzde 1.9'dan yüzde 0.4'e revize edildi. Son olarak, dün gelen Philadelphia Fed İş Aktivitesi Endeksi,, işsizlik maaşı başvuruları ve ikinci el konut satışları verisi yavaşlamayı teyit etti.

Ekonominin hızla yavaşlaması endişeleri artırırken, Amerikalı yöneticiler durgunluktan kaçacaklarını iddia etti. ABD Başkanı Barack Obama, ABD'de durgunluk tehlikesi olmadığını söyledi. New York Fed Başkanı William Dudley ise, durgunluk riskinin oldukça düşük olduğunu belirtti.

Küresel yavaşlama endişelerinin merkezindeki bir diğer ekonomi ise Avrupa. Avrupa ve Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkesi Almanya'da ekonomi, ikinci çeyrekte çeyrek bazında yalnızca yüzde 0.1 büyüdü.

Bölgenin ikinci büyüğü olan Fransa'daysa büyüme durdu. Bu durum, tüm Euro Bölgesi'nde büyümenin yüzde 0,2'de kalmasına yol açtı.

Piyasadaki durgunluk endişeleri üzerine Avrupa Komisyonu'ndan bir açıklama geldi. Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, Avrupa'nın durgunluğa girmesinin beklenmediğini söyledi. Her ne kadar yetkili ağızlar 'durgunluğa girmeyiz' dese de, yatırım bankaları ve ekonomistler arka arkaya uyarılarda bulunuyor. Morgan Stanley, ABD ve Euro Bölgesi'nin tehlikeli bir şekilde resesyona yaklaşmakta olduğunu söyledi. Ünlü ekonomist Nouriel Roubını ise dünyanın en büyük üç ekonomisinde ikinci dip olasılığının arttığını, böyle bir durumda deflasyon baskısı yaşanacağını dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...