Ekonomistler açıklamayı nasıl yorumluyor?

Ekonomistlere göre, toparlanma gecikirse Merkez Bankası yeniden faiz indirimine başlayabilir.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, toparlanmanın gecikmesi durumunda veya gelişmekte olan ülkelerdeki kredi kalitesindeki nispi iyileşme sonucunda bu ülkelere sermaye akımlarının güçlenmesi olasılıkları karşısında politika faizlerinde ikinci bir indirim sürecinin başlayabileceğini söyledi.

Yılmaz krizden çıkılması ve mali disiplinin sağlanması durumunda faizlerin 3 yılda tek haneli seviyede kalabileceğini söyledi.

Yılmaz'ın açıklamalarıyla ilgili olarak ekonomistlerin ve bankacıların görüşleri şöyle:

Halkbank Para ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Murat Uysal: TCMB açıklamaları arasında en önemli olanı bence 'faizlerin üç yıllık tahmin ufku boyunca tek haneli seviyelerde kalabileceği öngörülmektedir' açıklaması. Piyasada önümüzdeki yıl ikinci yarından itibaren faiz artırımına başlayabilir görüşleri vardı. Ben zaten bu görüşlere katılmıyordum ama açıklamalar konuyu daha da netleştirdi. TCMB'nin '3 yıl' boyunca söylemi 1 yıl değil de daha uzun bir sürece faizlerin düşük seviyelerde kalacağını netleştirdi. Bu çok önemli. Bu nedenle ikincil piyasada faizler yüzde 11'in altına tarihi düşük seviyelerine indi. Daha uzun vadeli Hazine kağıtlarında da aşağı yönlü hareket görülmeye başlandı. Böylece artık faiz tarafında yeni bir bölgeye geçiyoruz ve artık faizlerde yüzde 14'lerin uzunca bir süre görülemeyecek seviyeler olduğunu gösteriyor. Güne damgasını vuran açıklama bu.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ: TCMB'nin bugünkü açıkladığı enflasyon raporunda vermek istediği mesaj netti: Merkez Bankası para politikalarındaki gevşeme beklenenin üzerinde olacak. TCMB büyük çaplı bir ekonomik toparlanma olmadığı takdirde, ki son çeyreğe kadar ekonomide bu çapta bir değişiklik beklenmiyor, faiz indirimine devam edecek. Banka, 2010'da faiz artırımı öngörmüyor. Fakat biz de dahil olmak üzere bütün piyasa katılımcıları TCMB'nin, beklenen talep artışına paralel olarak faiz artırımına gitmek zorunda kalacağını düşünüyor. Nisan ayında yayımlanan birinci çeyrek enflasyon raporunun ardından TCMB, faizi 150 baz puan indirmişti. Bugünkü enflasyon raporunun tonu ise faiz baz puanının en az 100 puan daha düşebileceğine işaret ediyor. Ağustos PPK toplantısında TCMB'nin en azından 25 baz puanlık faiz indirimine gitmesini bekliyoruz, ilerideki faiz indirimleri ise ekonomideki verilere bağlı olacak. TCMB, faiz baz puanının şu anda geçerli olan yüzde 8.25'ten yüzde 7.25'e indirirse ikincil tahvil piyasalarındaki getiriler yüzde 11'in altına inebilir ve yüzde 10 seviyesini test edebilir.

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç: Merkez Bankası, revize edilmiş orta vade tahminlerini toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş eğilimini bir miktar daha sürdüreceği varsayımına dayandırıyordu. TCMB'nin tahminleri ve yeni verilerin ışığında tahminlerimizde değişikliklere gideceğiz...Eğer ekonomik faaliyetler kısa sürede hız kazanmazsa, gelecek iki yılda faiz artışı beklenmemeli. Enflasyon hedefinin yüzde 5.8-6 aralığında olduğu düşünüldüğünde, politika faizinin yüzde 6.5-7'ye kadar inmesi mümkün. Faizin buralara kadar gerilemesi halinde gösterge tahvilde faiz tahminlerimizi yıl sonu için yüzde 9.25'e indirdik. 2010 yılının ikinci çeyreğine kadar politika faizinin yükseltilmesi beklenmemeli. Tahvil/bono faizlerindeki düşüş bankalara yarayacak. Uzun süredir değiştirmediğimiz görüşlerimiz kapsamında ekonomideki faaliyetleri hızlandırmak için düşük seyreden kredi maliyetleriyle beraber, bankaların borç vermesinin artmasını bekliyoruz."

Sayfa Yükleniyor...