Elektrikli otomobile düşük ÖTV geliyor

Elektrikli binek otomobillere yüzde 37, yolcu taşımacılığında kullanılan elektrikli araçlara ise yüzde 10 oranında ÖTV geliyor.

Elektrikli otomobile düşük ÖTV geliyor

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırıldığı Torba Kanun Taslağında elektrikli araçlarla ilgili özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemelerine de yer veriliyor.

Bu çerçevede Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda taşıtlarla ilgili vergi oranlarının bulunduğu 2 sayılı listede değişikliğe gidiliyor.

GTİP bazlı ÖTV listesinde, aralarında elekrikli taşıtların da olduğu otomobiller, şu an olduğu gibi 87.03 GTİP numarası altında toplanıyor.

İLGİLİ MADDE NASIL DÜZENLENDİ?
Taslakta, binek otomobiller ve insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar ve bunlara uygulanacak özel tüketim vergisi oranları şu şekilde düzenleniyor:

''Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil)[Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları ve benzeri, (para arabaları dahil), motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili ve benzeri motorlu taşıtlar.]

[Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar, özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel ve yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar, diğerleri (golf arabaları ve benzeri taşıtlar) hariç]

-Yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi (Yolcu taşıma kapasitesi sürücü dahil toplam yolcu sayısının 70 kilogramla çarpılması suretiyle hesaplanır. Bu hesaplamada koltuk olmasa dahi, koltuk montajı için bulunan sabit tertibatlar da koltuk olarak dikkate alınır) istiap haddinin (bir aracın güvenle taşıyabileceği sürücü ve yolcu dahil toplam yük ağırlığı) yüzde 50'sinin altında olan motorlu araçlardan (bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç)

İstiap haddi 850 kilogramı geçmeyip, motor silindir hacmi 2000 cm3'ün altında olanlar: Yüzde 10

İstiap haddi 850 kilogramı geçip motor silindir hacmi 2800 cm3'ün altında olanlar: Yüzde 10

Sadece elektrik motorlu olanlar: Yüzde 10 -Motor silindir hacmi 3200 cm3'ü geçmeyen sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olanlar: Yüzde 10 Sadece elektrik motorlu olanlar: Yüzde 10 -Diğerleri (Binek otomobiller) Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenler: Yüzde 37 Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen, fakat 2000 cm3'ü geçmeyenler: Yüzde 60 Motor silindir hacmi 2000 cm3'ü geçenler: Yüzde 84 Sadece elektrik motorlu olanlar: Yüzde 37''

ELEKTRİKLİ ARABADA MTV NE OLACAK?
Elektrikli otomobillerde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulaması ise henüz netleşmedi.

Yetkililer, elektrikli otomobillerden hangi tutarda MTV alınacağının, ÖTV'de olduğu gibi Torba Kanuna konulabileceğini, bu yapılmazsa daha sonra ayrı bir Kanunla düzenleneceğini belirtiyor.

Elektrikli taşıtlarla ilgili MTV'nin de Torba Kanunda yer alması halinde, bu araçlar otomobildeki en düşük MTV'ye tabi tutulacak.

Bu durumda, elektrikli otomobillerden, motor silindir hacmi 1300 cm3 ve aşağısı otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi alınacak. Böylece, elektrikli otomobil alanlar, 2010 rakamlarına göre yılda 405 lira MTV ödeyecek.

SANAYİ BAKANLIĞI TEŞVİK İSTEDİ
Bu arada Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, elektrikli otomobiller ve hibrid motorlu araçların üretimi ve seri tadilatı gibi yeni teknoloji uygulamalarına ilişkin Yönetmeliğin Başbakanlığa gönderildiğini bildirmişti.

Bu yılın sonundan itibaren Türkiye'de elektrikli otomobil üretimine başlanacağını da belirten Bakan Ergün, elektrikli araçların üretim ve kullanımını teşvik edecek vergilemeye gidileceğini de ifade etmişti.

Maliye Bakanlığı yetkilileri de, söz konusu araçların en düşük ÖTV tarifesinden vergilendirilmesinin öngörüldüğünü vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...