Elektrikte sıra devirlere geldi

Özelleştirme İdaresi, Çamlıbel ve Uludağ Elektrik'i ay sonunda, Yeşilırmak ve Çoruh Elektrik'i Eylül'de devretmeyi planlıyor.

Elektrikte sıra devirlere geldi

Elektrikte son üç dağıtım bölgesi için ilana çıkılırken, bir yandan devirler de yapılıyor.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Çamlıbel ve Uludağ Elektrik Dağıtımı ay sonunda, Yeşilırmak ve Çoruh Elektrik Dağıtımı ise Eylül ayı içerisinde devretmeyi planladıklarını söyledi.

Vangölü ve Fırat Elektrik Dağıtımı Ekim ayında devretmeyi öngördüklerini de belirten Aksu, elektrik dağıtımda son kalan ve şu anda ilanda olan Toros, Akdeniz ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'da Kasım ayı içerisinde son teklifleri alacaklarını ve bu yıl tüm elektrik dağıtım ihalelerini tamamlamış olacaklarını ifade etti.

AYDEM'in (Aydın, Denizli, Muğla) 4628 Elektrik Piyasası Kanunu öncesi mevzuat çerçevesinde özelleştirilen bir dağıtım bölgesi olduğunu kaydeden Aksu, AKEDAŞ'ın da (Adıyaman, Kahramanmaraş) özelleştirme programından çıkarıldığını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na devredildiğini anlattı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) olarak kalan 18 bölgeyi özelleştirmeye dönük çalışmalara 2006 yılından itibaren çeşitli zaman aralıklarıyla devam ettiklerini kaydeden Aksu, peyderpey ihalelere çıktıklarını ve Sakarya, Başkent, Meram ve Osmangazi Elektrik Dağıtım şirketlerinin devrini tamamladıklarını söyledi. Aksu, Aras Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde ise Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının esastan görüşülüp karara bağlanmasını beklediklerini ve karara göre de işlem yapacaklarını ifade etti.

Özelleştirme işlemlerini tamamladıkları bölgelerde devirleri gerçekleştireceklerini belirten Aksu, Çamlıbel ve Uludağ Elektrik Dağıtımı ay sonunda, Yeşilırmak ve Çoruh'u Eylül'de devretmeyi planladıklarını bildirdi.

Aksu, EPDK tarafından belirlenen bir tarife mekanizması olduğunu, tarife içerisinde yer alacak unsurların belli olduğunu ve bu unsurlar arasında da elektriğin bedeli, dağıtım hizmeti, tüketiciye sunulan hizmetin bedeli ve iletim bedeli bulunduğunu söyledi. Özelleştirme bedelinin tarife mekanizması içinde yer alan bir maliyet kalemi olmadığının altını çizen Aksu, dolayısı ile hiçbir şekilde maliyet içinde yer alarak tarifelere yansıyacak bir unsur oluşturmayacağını kaydetti ve şunları söyledi:

"Özelleştirmedeki en önemli amaçlarımızdan bir tanesi kayıp kaçak oranlarının azaltılması. Bu oranı azaltmayı yatırımcılara taahhüt olarak veriyoruz. Yatırımcı bir bölgeyi alırken orada kayıp kaçakları indirme konusunda bizim koyduğumuz hedeflere uymak zorunda. ayıp kaçaklar ne kadar çok indirilirse olumlu bir şekilde maliyetlere yansımış olacak. Özelleştirme sonucunda tarifelerde bir artış değil, azalış bekliyoruz. En büyük sebeplerinden bir tanesi bu tesislerin modernize edilerek, daha verimli bir hale gelmesi ve kayıp kaçağın azaltılması. Kayıp kaçak ne kadar çok azaltılırsa, tarife o kadar ucuzlar."

Sayfa Yükleniyor...