En pahalı şehir Tokyo, İstanbul ucuzladı

‘Yaşam maliyeti araştırması’na göre, geçen yıl pahalılıkta 23'üncü sırada yer alan istanbul 53'üncü sıraya geriledi. Tokyo pahalılıkta Moskova'yı geçerek liste başı oldu.

En pahalı şehir Tokyo, İstanbul ucuzladı

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer'in 6 kıtada, 143 şehri kapsayan 2009 yılı ''Yaşam Maliyet Araştırması'' sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre, küresel ekonomik kriz sürecinde dolarda yaşanan dalgalı seyir, Mercer'in her yıl yaptığı araştırmada ülke sıralamalarının bu kez ciddi biçimde yer değiştirmesi sonucunu doğurdu.

Üç yıl üst üste pahalılıkta birinci olan Moskova, bu yıl yerini Tokyo'ya bıraktı. Pahalılıkta yine bir Japon şehri olan Osaka listede ikinci sıraya yerleşti. Üçüncü sırada ise Moskova yer aldı.

Listede birinci olan Tokyo, listede sonuncu olan Johannesburg'dan 3 kat daha pahalı bir şehir olarak dikkati çekti.

Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 23'üncü sırada yer alan İstanbul, bu yıl sıralamada 30 puan düşerek 53'üncü sıraya geriledi ve yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre daha ''ucuz'' bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

MOSKOVA ''AVRUPA'NIN EN PAHALI ŞEHRİ''
Özellikle İngiliz Sterlini ve avronun dolar karşısında değer yitirmesiyle, Avrupa'da birçok şehir bir önceki yıla göre listede farklı noktalarda yer aldı. Birçok Avrupa ülkesi sıralamalarda aşağıya inerken; Amerika, Çin ve Orta Doğu'daki ülkelerde ise yukarıya doğru bir sıçrayış söz konusu oldu.

Araştırmaya göre, Rus rublesinin dolar karşısında kan kaybetmesinden dolayı Moskova indeks puanı sert bir düşüş sergilese de bu yılki araştırma sonuçlarına göre Araştırmanın ortaya koyduğu önemli tespitlerden biri de, son yıllarda Moskova'da tavan yapmış olan emlak fiyatlarının 2008'in ilk yarısına kıyasla düşüş göstermiş olması. Cenevre'nin 4'üncü, Zurih'in 6'ncı, Kopenhag'ın 7'nci sıradan listeye girdiği araştırmada, Milano 11'inci, Paris ise en pahalı 13'üncü şehir oldu.

JAPON YENİ DEĞER KAZANDI JAPON ŞEHİRLERİ PAHALANDI
Japon Yeni'nin değer kazanmasıyla, Japonya'nın şehirleri listede tırmanışa geçti. Liste başına çıkarak dünyanın en pahalı şehri olan Tokyo'nun ardından diğer bir Japon şehri olan Osaka'nın da 11'inci sıradan 2'inci sıraya yükselmesine neden oldu.

Listede Hong Kong 5'inci, Singapur ise 10'uncu oldu. Hint Rupesi'nin, Amerikan doları karşısında gözle görülür bir değer kaybı yaşamasından dolayı ise Hint şehirleri sıralamada aşağılara indi.

Yeni Delhi 55'den 65'inciliğe, Mumbai ise 48'incilikten, 68'inciliğe geriledi. Çin şehirlerinde ise tam tersi bir eğilim görüldü, Çin para biriminin diğer dövizlere göre değerini koruması, Pekin'i 9'unculuğa taşıdı.

JOHANNESBURG YAŞAM MALİYETİ EN DÜŞÜK ŞEHİR
Dubai ve Abu Dabi sıralamada belirgin bir yükseliş göstererek, sırasıyla 52;den 20;ye ve 65'ten 26'ıncı sıraya çıktı. Orta Doğu'daki en pahalı şehir olmaya devam eden Tel Aviv bu bölgede düşüş yaşayan tek şehir oldu ve geçen seneye göre 14'üncü sıradan 17'inci sıraya geriledi.

New York, Amerika'daki en pahalı şehir unvanını korurken, dünyada ilk 10'a girdi ve 22'ncilikten 8'inciliğe yükseldi. Los Angeles, 23, Washington ise 66'ncı sırayı aldı. Toronto 85'inci, Montreal 103'üncü ve Ottowa 121'inci sıraya geriledi.

Güney Amerika'dan en yüksek sıralamayı alan şehir ise Caracas oldu. 2008'e göre 74 basamak sıçrayan Caracas 15'inci sıraya yükseldi. Güney Afrika para biriminin dolar karşısında hızla değer kaybetmesi sonucu Johannesburg bu yılki listede ''yaşam maliyeti en düşük şehir'' unvanını aldı.

Listede yer alan ilk 20 kent şöyle:

1- Tokyo (Japonya)

2- Osaka (Japonya)

3- Moskova (Rusya)

4- Cenevre (İsviçre)

5- Hong Kong (Çin)

6- Zürih (İsviçre)

7- Kopenhag (Danimarka)

8- New York (ABD)

9- Pekin (Çin)

10- Singapur

11- Milano (İtalya)

12- Şanghay (Çin)

13- Paris (Fransa)

14- Oslo (Norveç)

15- Caracas (Venezuela)

16- Londra (İngiltere)

17- Tel Aviv (İsrail)

18- Roma (İtalya)

19- Helsinki (Finlandiya)

20- Dubai (BAE)

Sayfa Yükleniyor...