Ergün: Mart'tan itibaren çıkış başladı

Sanayi Bakanı Ergün, ''Yüzde 13.8'lik daralma krizin etkilerinin en çok hissedildiği döneme ait. Mart'tan itibaren çıkışın başladığını veriler bize göstermektedir'' dedi.

Ergün: Mart'tan itibaren çıkış başladı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin küresel ekonomilere entegre bir ülke olduğunu belirterek, krizlerden etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Ekonomik hedeflerde sapmalar meydana geldiğini hatırlatan Ergün, ancak Türkiye ekonomisinin bu dönemde başarılı bir imtihan verdiğini dile getirdi. Türk bankacılık sisteminin güçlü yapısının krizin Türkiye ekonomisine etkisini sınırlı tuttuğunu ifade eden Ergün, ''Türkiye olarak bu süreci bir miktar üretim, bir miktar istihdam, bir miktar da ihracat kaybı ile geride bırakacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

Bakan Ergün, 2008 yılında iyiden iyiye kendisini hissettiren ve 2009 yılının ilk yarısından itibaren kısmen de olsa hızı azalan krizin etkilerini azaltmak ve daha da derinleşmesini önlemek amacıyla Hükümet olarak bir dizi önlem aldıklarını anımsatarak, önümüzdeki süreçte de yeri geldikçe gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini bildirdi.

TÜİK tarafından açıklanan ilk çeyrek verilerine ilişkin olarak da Nihat Ergün, şunları kaydetti:

''2008 yılının son çeyreğinde yüzde 6'lık küçülme, 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 13,8 olarak karşımıza çıktı. 2008'in son çeyreği, 2009 yılının ilk çeyreği krizin etkilerinin bütün dünyada ve ülkemizde en çok hissedildiği dönemdir. Bu rakamlar geçmiştir. Yüzde 13.8'lik rakam Türkiye'de krizin etkilerinin en çok hissedildiği döneme ait rakamlardır. Bugün haziran ayının sonundayız. Bazen istatistiki verilerin 3 ay geriden geliyor olması 3 ay gerideki tabloyu bir kez daha hatırlamamızı zorunlu kılıyor. Ama Mart'tan itibaren çıkışın başladığını önümüzdeki veriler bize göstermektedir.''

Ergün, yıl sonunda GSYH'deki küçülmenin yüzde 4.5-5 olabileceğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...