'Euro/dolar paritesi 1,05'e inecek'

Ernst&Young'ın Euro Bölgesi Tahminleri'ne göre, Euro/dolar paritesi 2011 sonuna kadar 1,05'e gerileyecek, ancak Euro bölgesi toparlanmaya başladıktan sonra bu oran biraz yükselecek.

'Euro/dolar paritesi 1,05'e inecek'

Ernst&Young'ın 3 ayda bir yayınladığı Euro Bölgesi Tahminleri'ne (Eurozone Forecast-EEF)sonuçlarına göre, Euro bölgesinde temerrüde düşme tehlikesi atlatılmakla birlikte, kriz sürüyor.

EEF, bölgenin büyüme hızına yönelik tahminini bu yıl için yüzde 0,8'e, 2011 için de yüzde 1,3'e düşürdü. Ayrıca yayına göre, Euro bölgesinde yaşanan büyük sorunları çözmek için gerekli olan yapısal reformlar hayata geçirilmezse, özellikle Güney Avrupa ülkelerinde, 1990'larda Japonya'da olduğu gibi ''kayıp bir 10 yıl'' yaşanabilecek.

Avrupa'da iki ayrı büyüme hızının gözleneceğine işaret edilen EEF'de, 2010-2012 döneminde Euro Bölgesi'nin Kuzey Avrupa'daki başlıca ülkeleri olan Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika'da yıllık GSYİH artış hızının ortalama yüzde 1,7 olacağı, Güney Avrupa'da ise eksi yüzde 0,1 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Kuzey Avrupa'da durumun nispeten olumlu görünmesi, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerin yıllardır süren üretkenlik artışı ve ücretlerin makul bir düzeye düşürülmesi nedeniyle yüksek bir rekabet gücüne ulaşmaları ve dünya ekonomisinde güçlü bir toparlanmanın avantajlarından yararlanacak pozisyona kavuşmaları ile kuzey ülkelerinde gerçekleştirilmesi gereken mali reformların çok büyük yük getirmeyecek olmasından kaynaklanıyor.

EURO ZAYIFLAMAYA DEVAM EDECEK
EEF tahminlerine göre, Euro/dolar paritesi gelecek yılın sonuna kadar 1,05'e gerileyecek, Euro bölgesi toparlanmaya başladıktan sonra bu oran biraz yükselecek.

Euro Bölgesi'ndeki bazı ülkelerin maliye politikalarının sürdürülebilirliği konusundaki kaygılar ve temeldeki sorunlara karşı oldukça kayıtsız kalınması Euro üzerinde büyük baskı oluştururken, halen 1,20 civarında olan Euro/dolar paritesi 2006 yılı başından bu yana en düşük seviyesinde bulunuyor. Euronun, dolar karşısındaki değer kaybı 2010 başından bu yana yüzde 20'ye ulaştı.

Büyümenin yavaş seyretmesi ve enflasyonist risklerin olmaması nedeniyle EEF, Avrupa Merkez Bankası'nın 2011 yılı ortalarına kadar faiz oranlarını değiştirmeyeceğini tahmin ediyor.

Sayfa Yükleniyor...