Fed Başkanı'ndan "faiz" açıklaması

Fed Başkanı Janet Yellen, "İlk faiz artış kararına yönelik zamanlamanın öneminin abartılmaması gerektiğini vurgulamak istiyorum ve IMF'nin de buna katılacağını düşünüyorum" dedi.

Fed Başkanı'ndan "faiz" açıklaması

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Fed'in ilk faiz artışına ne zaman başlayacağına dair karar almadığını belirterek, "Ben ve meslektaşlarım, ilk çeyrekte hayal kırıklığı yaratan ekonomik performansın büyük oranda geçici olduğunu düşünsek de faiz artışına başlamadan önce ılımlı büyümenin süreceğine yönelik kesin veriler görmek istiyoruz" dedi. 

Janet Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 2 gün süren toplantısının ardından basın konferansı düzenleyerek, alınan kararları değerlendirdi. 

FOMC üyelerinin faiz artışı için gerekli şartların henüz sağlanmadığına karar verdiğini belirten Yellen, piyasaların ilk faiz artışına gereğinden fazla önem verdiği eleştirisinde bulunurken, "İlk faiz artışının zamanlamasına gereğinden fazla önem verildiğini vurgulamak istiyorum. Faiz artışında izlenecek genel yol piyasalar için daha önemli olmalı" ifadelerini kullandı. 

Yellen, bununla birlikte birçok FOMC üyesinin faiz artışına bu yıl içinde gidilmesinden yana görüş bildirdiğini anımsatarak, bunun büyümenin yılın ikinci yarısında hızlanacağı öngörüsüne dayandığını kaydetti. 

Öte yandan, faiz artırım kararının beklentilere değil, verilere bağlı olacağının altını çizen Yellen, "Ben ve meslektaşlarım, ilk çeyrekte hayal kırıklığı yaratan ekonomik performansın büyük oranda geçici olduğunu düşünsek de faiz artışına başlamadan önce ılımlı büyümenin süreceğine yönelik kesin veriler görmek istiyoruz" şeklinde konuştu. 

"DOLARA YÖNELİK BİR HEDEFİMİZ YOK" 

Yellen, Fed'in enflasyon hedeflerinde kısmi ilerleme sağlandığını ve bunda enerji fiyatlarının istikrar kazanmasının önemli rol oynadığını dile getirdi.

Buna ilaveten, geçen yazdan bu yana ciddi değerlenme yaşayan doların dengelemeye başladığına işaret eden Yellen, "Dolar, ekonominin görünümünü etkileyen bir faktör, ancak doların değerine yönelik bir hedefimiz yok. Dolardaki hareketleri ve bunun ekonomiye etkilerini izliyoruz. Fakat, Komite, ekonominin dolardaki değerlenmeye rağmen sıkılaştırmaya bu yıl içinde başlanmasına yetecek kadar iyi durumda olacağını düşünüyor" dedi. 

"PİYASALARDA DALGALANMA OLMAYACAĞINI GARANTİ EDEMEYİZ" 

Yellen, piyasaların  faiz kararlarına nasıl tepki göstereceği konusunda tahminde bulunmanın zor olduğunu, ancak Fed'in dalgalanmayı en aza indirmek konusunda elinden geleni yaptığını dile getirirdi. Yellen, "Bu noktada, tek söyleyebileceğim piyasalardaki belirsizliğin olağandışı yüksek seviyelerde görünmediği. Biz sadece dalgalanmayı en aza indirmek için kontrolümüzde olanı yapabiliriz ki bu politika kararlarımız konusunda en açık şekilde iletişim kurmaya çalışmak. Ancak, piyasalarda dalgalanma olmayacağını garanti edemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

"FAİZ ARTIŞI KADEMELİ OLACAK" 

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yellen, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Fed'in faiz artışını 2016'ya ertelemesi çağrısını nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine, "İlk faiz artış kararına yönelik zamanlamanın öneminin abartılmaması gerektiğini vurgulamak istiyorum ve IMF'nin de buna katılacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Yellen, ayrıca Fed'in faiz artışında kademeli bir yol izleyeceği taahhüdünü yinelerken, artışların belirli bir plan izlemeyeceğini bildirdi. 

"YUNANİSTAN'IN ETKİSİ SINIRLI" 

Fed Başkanı, Yunanistan ve kreditörleri arasında kilitlenen müzakerelere yönelik bir soruya, "Bu çok zor bir durum. Anlaşma sağlanamaması durumunda, Avrupa'nın ekonomik görünümünü ve küresel finansal piyasaları etkileyecek aksamalar için potansiyel görüyorum" yanıtını verdi. 

ABD'nin Yunanistan'la ticaret ve finansal açısından çok sınırlı ilişkilere olduğunu belirten Yellen, buna karşın ülkedeki krizin Avro Bölgesi ve küresel finansal piyasalarına etkisinin dolaylı olarak ABD'ye de yansıyacağını kaydetti. 

Fed Başkanı Yellen, Fed'in küresel ekonomideki tüm gelişmeleri yakından izlediği ve bunları kararlarında göz önünde bulundurduğunu sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...