Fed kararı açıklandı

Yol haritasını çizeceği kritik açıklamayı yapan Fed, beklenildiği gibi faizde bir artışa gitmedi. NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam, kararı "Ekonomistler ve piyasacılar bu akşam rahat uyuyacak" sözleriyle değerlendirdi.

Fed kararı açıklandı

Piyasaların merakla beklediği Fed Açık Piyasa Komitesi toplantısı bugün sona erdi. Kritik karar geldi.

Beklendiği gibi faizde bir artış gelmedi. Fed üyeleri 8'e karşı 2 oyla faizleri 'uzun süre' daha sıfıra yakın seviyede tutma planına sadık kalma kararı aldı.

Piyasalar bugünkü kararda özellikle "uzun süre" kelimesinin tekrarlanıp tekrarlanmayacağını yakından takip ediyordu. Fed'in bu ayki toplantısında da yine bu iki kelime kullanıldı.

Fed'in faizleri uzun süre daha sıfıra yakın seviyede tutması ABD ekonomisine varlık alımlarının sona ermesinin ardından bu şekilde destek vermesi anlamına geliyor.

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ve Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser'ın faiz artışı yönünde oy verdiği açıklandı.

ABD Merkez Bankası, varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltarak 15 milyar dolara indirdi.

Bu şekide Fed'in 2009 krizinden sonra ABD ekonomisini canlandırmak adına başlattığı ve piyasalara likidite desteği sağlayan varlık alım programı gelecek ay tamamen sona ermiş olacak.

"PİYASA HENÜZ TOPLANMADI"
Fed'in açıklamasının ardından başkan Janet Yellen, basın toplantısı düzenledi.

Uzun süre (considerable time) teriminin mekanik bir karşılığı olmadığını belirten Yellen şunları şöyledi:

"Fed, bugünkü toplantıda da sözlü ileriye dönük yönlendirmeyi ele aldı. 'Uzun süre' kavramının kaldırılması ekonomiden gelecek verilere bağlı. Fed'in faiz artırımı politikası verilere bağımlı durumda.

Ortaya konan çıkış stratejisinin politika değişikliği anlamına gelmiypr. İstihdam piyasası henüz tam olarak toparlanmadı.

Ilımlı büyüme hızının devam etmesini bekliyoruz. Enflasyonun hedefe doğru yavaş yavaş ilerlemesini bekliyoruz. Faiz artışının hızı ekonomiye bağlı. Fed, ihtiyaç duyulduğunda diğer politika araçlarını kullanacak."

Yellen, işsizlik oranının aşağı gelme eğiliminde olduğunu, yüzde 6,1 düzeyindeki oranın halen normalin üzerinde bulunduğunu ifade etti.

Yellen, son alınan karara iki muhalif oyun gelmesinin sürpriz olmadığını kaydetti. Fed politika faizinin uzun süre düşük kalacağını açıklamıştı.

'BU AKŞAM RAHAT UYUYACAĞIZ'
Fed'in kararını değerlendiren NTV Müdürü Gökay Otyam, Fed'in sürpriz yapmayarak piyasaları 1 ay daha rahatlattığını söyledi.

Otyam, "Bu akşam rahat uyuyacağız, piyasalarda ekstra hareket olmayacak ama ekimdeki toplantıda kaldıracak mı? Bir ay boyunca bunu konuşuyor olacağız" ifadelerini kullandı.

Otyam karara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Bu, ekonomistler ve piyasacılar bu akşam rahat uyuyacak anlamına geliyor. FED hiçbir sürpriz yapmadı. 10 milyar dolar azaltacaktı, onu yaptı. Faizlerde değişiklik yapmayacaktı, yapmadı.

Merak ettiğimiz bir iki kelime vardı. Fed bu düşük faiz oranlarını kayda değer zaman" diyor; onu koruyacak mı korumayacak mı? Onu merak ediyorduk. Hepimizin ilgilendiği artık yeni dönemde faiz artırımı ne zaman başlaycak. Fed bunu ne zaman diyecek? "Uzun vadeli faziler düşük kalacak mı kalmayacak mı? Herkes buna yoğunlaşmıştı. Çok düşük ihtimal kaldırabilir, bu toplantıda deniyordu.

Asıl yoğunluk ekimde, onu bekleyeceğiz. Bu akşam rahat uyuyacağız, piyasalarda ekstra hareket olmayacak ama ekimdeki toplantıda kaldıracak mı? Bir ay boyunca bunu konuşuyor olacağız. Fed piyasaları 1 ay daha rahatlattı."

DOLAR DEĞERLENDİ
Fed'in açıklaması, piyasalara desteğin devam edeceği yönünde algılandı. Bu açıklamayla dolar diğer para birimleri karşısında değerlendi.

Dolar, Japon para birimi yen karşısında son altı yılın en yüksek seviyesine çıktı. ABD para birimi Euro karşısında da güçlendi. Euro/dolar paritesi yüzde 0,3 değer kaybıyla 1,290 seviyesinden 1,1218'e geriledi. Doların büyük para birimleri karşısındaki seviyesini belirleyen sepet de yüzde 0,12 değerlendi. Dolar, uluslarası piyasada Türk Lirası karşısında da değerlendi. Dolar/TL uluslararası piyasalarda yüzde 0,5'e yakın yükselişle 2,21'in üzerinde işlem gördü.

Sayfa Yükleniyor...