Fischer: MB'nin adımları örnek olabilir

İsrail Merkez Bankası Başkanı Fischer, Merkez Bankası'nın adımlarının ilginç olduğunu, diğer ülkelerin de bunu örnek alabileceğini söyledi. Anadolu Grubu'nun patronu Tuncay Özilhan, 10 yıl önce Avrupa'nın hastası olan Türkiye'nin bugün Avrupa'ya ders verme noktasına geldiğini söyledi. Özilhan, SABMiller'la birleşmenin bir aya tamamlanacağını kaydetti. İran'a yaptırımlarla ilgili sürece yönelik Koç Holding'den ilk açıklama geldi. CEO Turgay Durak, "Tüpraş milli bir şirket olduğu için hükümetin yönlendirmesine göre hareket edeceğiz" dedi. Fed'in yeni bir niceliksel genişleme programını devreye sokabileceğini açıklaması MB'nin duruşunu değiştirebilir. MB Başkanı Başçı, "Ne kadar uzun süre bol ve ucuz para olacak bu önemli" dedi. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Davos'ta katılımcıların 'Türkiye'de ne yapabiliriz' diye sorduğunu söyledi. Şahenk, "Artık Türkiye bambaşka yerlerde" dedi. Başbakan Yardımcısı Babacan, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul'a yapılacak 3. köprüyle otoyol projesini ayırdıklarını söyledi. Sadece 3. köprü için çıkılacak ihalenin büyüklüğü 2.5 milyar dolar olacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin tek başına zordaki tüm ortaklarını kurtaramayacağı mesajını verdi Davos'ta konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk "Türkiye, 2001 krizinden de Avrupa'daki krizden de sağ çıktı" dedi. Ünlü ekonomist Roubini, küresel ekonomiyle ilgili oldukça karamsar. Yunanistan'ın 18 aya kadar Euro Bölgesi'nden çıkacağını öngören Roubini, Avrupa'yla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Türkiye'nin yerli otomobil markası çıkaracağını ve bunun da çok başarılı olacağını söyledi. Coca-Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent, "Türkiye ekonomisi bu yıl 2011'e göre daha yavaş büyüse de parlayan yıldız olacak" dedi. Alplere sırtını dayamış küçük dağ kasabası Davos, küresel ticaretin, neoliberal siyasetin ve akademik kapitalizmin başkenti olarak dünya gündemini belirliyor.

Fischer: MB'nin adımları örnek olabilir

İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Dünya Ekonomik Forumu'nun yapıldığı Davos'ta CNBC-e'nin sorularını yanıtladı.


Türkiye ekonomisinin çok başarılı bir performans sergilediğini belirten Fischer, "Türkiye'nin büyüme oranları çok etkileyici. Büyüme açısından Türkiye bir Doğu Asya ülkesi gibi. Ancak cari açık ve enflasyon gibi endişe verici zayıf noktaları da var" dedi.

Aynı zamanda IMF'nin de eski başkanı olan Fischer, Merkez Bankası'nın politikalarını değerlendirdi. Fischer, "Merkez Bankası'nın faiz politikası çok ilginç. Finansal kriz sırasına bazı ülkeler faiz koridoruyla oynadı. Ancak bu, ana politika enstrümanı haline getirmek çok yenilikçi bir hamle. Hepimiz izliyoruz. İşe yarayabilir. Eğer bu politika başarılı olursa, başka ülkeler de uygulamaya başlar" diye konuştu.

Avrupa'daki durumun son aylarda düzeldiğine dikkat çeken Fischer, "Avrupalı politikacılar geçen Ekim'den bu yana kontrolü ele aldılar. Avrupa Merkez Bankası da önemli adımlar attı. Bunlar güçlü ve doğru yönde atılmış adımlar. Avrupa artık inisiyatif alabilir hale geldi" şeklinde görüş belirtti.

Sayfa Yükleniyor...